Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele eclectische villa in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 5
9724AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1880
Architect: A.R. Kramer Kramer 1880 A.R. Kramer


Beschrijving van Dubbele eclectische villa

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische bouwstijl. In 1925 is de voorgevel van de rechter villa (nr. 5) vernieuwd middels het aanbrengen van een erker in de voorgevel. In 1952 zijn in de voorgevel van de linker villa (nr. 4) twee nieuwe ramen geplaatst. In 1967 zijn de twee villa's samengevoegd tot één gebruikseenheid ten behoeve van een kantoor. De ingang van nr. 4 werd daartoe veranderd in een raam. Het interieur is geheel gemoderniseerd en niet van rijkswege beschermenswaardig. Ondanks deze moderniseringen heeft het gebouw zijn zeer monumentale karakter behouden. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. Het basement is gestuct en voorzien van schijnvoegen en afgesloten met een doorlopende, geprofileerde cordonlijst waarop de rechtgesloten vensters met lijstwerk van de begane grond zijn geplaatst. De gevels zijn opgetrokken uit wit gesausde baksteen en voorzien van stuc speklagen. De kopse west- en zuidgevel zijn rijker gedecoreerd met gecanneleerde pilasters in stuc aan weerszijden van de vensters. De brede kroonlijst is versierd met rozetten, spiegels en gepaarde consoles die een geprofileerde bakgoot dragen. Tegen de schildkap zijn gestucte kajuiten uitgebouwd met voluutvormige wangen, Corinthische pilasters, architraaf en bekroond met driehoekige, met een piron doorbroken tympanen. Op de eerste verdieping (zuidwest) bevindt zich een balkon met een open balustrade. De noordgevel bevat een uitgebouwde serre, versierd met ajourwerk. Waardering DUBBELE VILLA, met een fraaie eclectische architectuur, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect A.R. Kramer, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483717
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele eclectische villa in Groningen

Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Zuiderpark 3
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten..

Bepleisterd herenhuis

Parklaan 15
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan die de westelijke begrenzing vormt van het Zuiderpark, g..

De Nieuwe Brandenborgh

Parklaan 16
Groningen
Inleiding HERENHUIS met houten gangpoortje, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan, die de westelijke begrenzing vor..

Stadse vakwerkvilla

Zuiderpark 25
Groningen
Inleiding VILLA (type stadse vakwerkvilla), vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebou..

Herenhuis met koetshuis

Parklaan 18
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET KOETSHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan, die de westelijke begrenzing vormt van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele eclectische villa in Groningen

Foto's (1)