Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in eclectische stijl in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 2
9724AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1881-'82 1882 1881-'82
Architect: H. van Beusekom Beusekom H H. van Beusekom


Beschrijving van Vrijstaande villa in eclectische stijl

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beusekom in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het terrein wordt deels omzoomd door een eenvoudig ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De dakkapellen met lessenaarsdaken zijn van later datum. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain en één bouwlaag onder een afgeknot schilddak, dat gedekt is met leien. Het souterrain is aan de zuid-oostzijde uitgebouwd tot een terras. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is vijf traveeën breed en de zijgevels zijn drie traveeën breed. Alle gevels zijn witgepleisterd. De rechtgesloten vensters hebben een T-roedeverdeling en bevatten stuc lijstwerk en geprofileerde architraven. Voor het midden van de risalerende middentravee in de zuidgevel staat een portico met hardstenen stoep en twee paar gecanneleerde, gietijzeren zuilen met composietkapitelen; de kroonlijst is versierd met stuc rank- en loofwerk. Aan de binnenzijde van de portico zijn, aan weerszijden van de voordeur, in stuc een zestal pilasters met kapitelen aangebracht. De middentravee is opgebouwd tot een forse kajuit met openslaande deuren naar het balkon op de portico. De kajuit is eveneens voorzien van een zestal pilasters in stuc. Boven de middentravee van de oostgevel tegen de kap bevindt zich een zinken dakkapel met rondvenster en gebogen tympaan. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding goed bewaardgebleven. Van belang onder meer de hal met eikenhouten trap en stuc decoraties en diverse, geornamenteerde stuc plafonds in de woonvertrekken. Waardering VILLA, opgetrokken in een typisch laat negentiende-eeuwse, eclectische bouwstijl naar ontwerp van architect H. Beusekom, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483710
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in eclectische stijl in Groningen

Neoclassicistische villa (Huize Mussengang)

Zuiderpark 26
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1881 in opdracht van ..

Stadse vakwerkvilla

Zuiderpark 25
Groningen
Inleiding VILLA (type stadse vakwerkvilla), vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebou..

Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Zuiderpark 3
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten..

Villa (Makelaardij Zeven)

Parklaan 1
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark en gebouwd in 1881 blijkens een stichtingssteen naast de ingang in opdracht van M. ..

Dubbele eclectische villa

Zuiderpark 5
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in eclectische stijl in Groningen