Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadse vakwerkvilla in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 25
9724AJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1905 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Stadse vakwerkvilla

Inleiding VILLA (type stadse vakwerkvilla), vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1905 in opdracht van J. van Bruggen naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een bouwstijl, typisch voor de eeuwwisseling, waarin elementen van de Chalet-stijl en de Art Nouveau-stijl zijn verwerkt. De tuin wordt omzoomd door een eenvoudig ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt een souterrain, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een samengestelde kap, belegd met rode Tuiles du Nord. De gevelvlakken zijn ten opzichte van elkaar ver- en uitspringend en afwisselend gepleisterd en uitgevoerd in rode baksteen. De topgevels hebben houten vakwerk en staand beschot. De ingangstravee in de noordgevel is opgemetseld uit rode baksteen en heeft een bewerkte houten paneeldeur met glas-in-lood zijlichten, een stoep met granieten balusters en een hekwerk in een portiek onder een luifel op bewerkte houten schoren. Op de noordwesthoek van de begane grond is een halfronde erker geplaatst op een hardstenen plint en met een basement van granietblokken. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben bovenlichten met een roedeverdeling en hardstenen lateien. De zolderverdieping bevatvensters met een roedeverdeling. Aan de westgevel is een aardige houten serre uitgebouwd met glas-in-lood bovenlichten. Hierboven is een houten loggia met houten zuilen en balustrade aangebracht. De zuidgevel heeft op de verdieping een karakteristieke loggia met glazen zijwand en balkon, geschraagd door houten kolommen. Inwendig ondermeer van belang de hal met tochtdeur met geslepen glaspaneel, de geornamenteerde stuc plafonds met bloemmotieven in Art Nouveau en het houten trappenhuis met glas-in-loodvensters. Opmerkelijk zijn de glas-in-loodpanelen in de onderste zes vensters van het trappenhuis met bloemmotieven en bloemenkransen in een zeer verfijnde Art Nouveau-stijl. Waardering VILLA, type stadse vakwerkvilla, gebouwd in een bouwstijl, typisch voor de eeuwwisseling, met elementen van de Chalet-stijl en de Art Nouveau-stijl, naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483703
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadse vakwerkvilla in Groningen

Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Zuiderpark 3
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten..

Neoclassicistische villa (Huize Mussengang)

Zuiderpark 26
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1881 in opdracht van ..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuiderpark 2
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beus..

Neoclassicistische villa met koetshuis, stal en knechtenwoning

Zuiderpark 20
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht..

Dubbele eclectische villa

Zuiderpark 5
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)