Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto) in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 3
9724AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1881
Architect: K. en H. Hoekzema Hoekzema K en H 1881 K. en H. Hoekzema


Beschrijving van Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema in een eclectische bouwstijl. De tuin wordt omzoomd door een eenvoudig ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. De garage naast de zuidgevel komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. Omschrijving Het op een vierkante plattegrond opgetrokken gebouw is symmetrisch van opzet en heeft een met hardsteen bekleed souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot dragen. De vijf travee├źn brede voorgevel is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De hoeken bevatten stuc pilasters met imitatie-rustica blokken; op de verdieping pilasters met spiegels, die met rank- en loofwerk zijn versierd. In de iets risalerende ingangstravee bevindt zich een bewerkte, houten paneeldeur met stoep en bovenlicht in een rondboog, die wordt omlijst door stuc pilasters. Hierboven is een balkon geplaatst op twee bewerkte consoles met open balustrade en openslaande balkondeuren onder een rondboog en een gestucte kajuit met wangen. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk en sluitstenen. In de noordelijke zijgevel is een blindnis opgenomen; het middenrisaliet van de zuidelijke zijgevel bevat op de verdieping twee gepaarde rondboogvensters met stuc sluitstenen. Waardering VILLA, gebouwd in een laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483697
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto) in Groningen

Stadse vakwerkvilla

Zuiderpark 25
Groningen
Inleiding VILLA (type stadse vakwerkvilla), vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebou..

Dubbele eclectische villa

Zuiderpark 5
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische ..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuiderpark 2
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beus..

Neoclassicistische villa (Huize Mussengang)

Zuiderpark 26
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1881 in opdracht van ..

Neoclassicistische villa met koetshuis, stal en knechtenwoning

Zuiderpark 20
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto) in Groningen

Foto's (1)