Typografengasthuis in Groningen

Petrus Campersingel 37
9713AD Groningen

Architect: K.H. Holthuis Holthuis KH 1903 K.H. Holthuis

Beschrijving van Typografengasthuis

Inleiding GASTHUIS, genaamd Typografengasthuis, vrijstaand gesitueerd aan de Petrus Campersingel en bestaande uit 47 hofwoningen waarvan zes beneden- en bovenwoningen verbonden door een poort zijn gelegen aan de openbare weg en 35 aan de daarachtergelegen hof met een langwerpige vorm van 85 x 17 meter, gebouwd in 1903 in opdracht van het College van Boekverkopers naar ontwerp van de Groninger architect K.H. Holthuis in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl. Het één meter brede voorerf is betegeld en omzoomd met een (deels nog aanwezig) ijzeren hekwerk uit de bouwtijd. De hof heeft in het midden een langwerpig, ovaalvormig perk met gazon en struiken. De begane grond van nr. 37 (het rechter hoekpand aan de singel) was oorspronkelijk een winkel. De woningen zijn thans nog als (particuliere) woningen in gebruik. Omschrijving De woningen aan de straatzijde tellen twee bouwlagen en zijn drie traveeën breed onder een dwarsgeplaatst schilddak, belegd met een Friese golfpan, met elk een uitgebouwde kajuit met een trapgevel. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot. Alle woningen zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden uit rode baksteen op een trasraam van gesinterde steen. De gevels zijn verlevendigd met stuc dorpelbanden. De vensters hebben een T-roedeverdeling en verhoogde segmentbogen met siermetselwerk in de boogtrommels. De opgemetselde kajuiten hebben rondboogvensters. De hofwoningen tellen één bouwlaag onder een omlopend schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De trapgevels van de kajuiten zijn afgedekt met beton. Zeer karakteristiek zijn de circa 1.50 meter hoge schoorstenen. De hofwoningen hebben T-vensters met strekken en houten paneeldeuren met een gietijzeren rooster. In het midden van de gevelwand aan de Petrus Campersingel bevindt zich de TOEGANGSPOORT naar de hof van vier meter breed met een geprofileerde rondboog op negblokken van gietbeton en trappen. Op de rondboog de naam van het gasthuis met de stichtingsdatum. Op het midden van de boog in stuc een rechthoekig veld met een opengeslagen boek met de spreuk: 'Uit Haarlems Bloemhof ging het licht op over de aarde'. Het geheel is bekroond met een schilddragende leeuw. In de noordwand van de poort is een natuurstenen gedenkplaat. Aan weerszijden in het midden zijn twee hanglantaarns bevestigd. Waardering Gasthuis, bestaande uit hofwoningen met centrale toegangspoort, gebouwd als Typografengasthuis naar ontwerp van de Groninger architect K.H. Holthuis in een karakteristieke ambachtelijk-traditionele bouwstijl van rond de eeuwwisseling, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de volkshuisvesting in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)