Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis in Groningen

Woonhuis

Petrus Campersingel 33
9713AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Eclectisch herenhuis

Inleiding WOONHUIS, aan drie zijden vrijstaand gesitueerd met grote voortuin en oud geboomte en teruggelegd ten opzichte van de rooilijn aan de oostzijde van de Petrus Campersingel, gebouwd in circa 1885 als woonhuis bij een reeds lang niet meer bestaande, achtergelegen fabriek in een eclectische stijl. Het interieur is gemoderniseerd en van ondergeschikt belang. De aanbouw aan de achtergevel is van later datum en komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond uit rode baksteen, onderkelderd en telt één bouwlaag onder een schilddak, belegd met een zwarte, platte Friese pan. De gevels worden afgesloten door een houten kroonlijst, die een geprofileerde houten bakgoot draagt. De symmetrisch opgezette voorgevel is vijf traveeën breed en heeft lisenen op de hoeken. Het middenrisaliet bevat een aardige bewerkte, dubbele houten paneeldeur met glas in een ondiep portiek, omkaderd door stuc lijstwerk en aan de bovenzijde versierd met rankwerk. Boven de ingang bevindt zich een drie traveeën brede uitgebouwde kajuit met in het midden een balkon met vernieuwd ijzeren hekwerk. De vensters hebben afgeronde bovenhoeken en geprofileerd stuc lijstwerk en kuiven. De keldervensters hebben geprofileerd stuc lijstwerk. De zuidelijke zijgevel bevat vier soortgelijke vensters als in de voorgevel met geprofileerd stucwerk en kuiven waarvan twee nog de oorspronkelijke zes-ruits roedeverdeling bezitten. De indeling van de deels grijs gestucte achtergevel is oorspronkelijk en bevat een venster en een dubbele paneeldeur. Waardering HERENHUIS, gebouwd in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn bijzondere ligging een waardevol architectonisch element in de omgeving van de Petrus Campersingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483501
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis in Groningen

Typografengasthuis

Petrus Campersingel 37
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Typografengasthuis, vrijstaand gesitueerd aan de Petrus Campersingel en bestaande uit 47 hofwoningen waarvan z..

Rioolgemaal

Damsterdiep 146
Groningen
Inleiding RIOOLGEMAAL, vrijstaand gesitueerd met rondom beplantingen en een hoog ijzeren hek ten noorden van het Damsterdiep, gebouwd in 192..

De Lindenhof

Damsterdiep 231
Groningen
Fraai, 19e eeuws woonhuis onder schilddak, waarop 4 hoekschoorstenen met schilden. Eenvoudige omlijsting rond ingang en ramen.

Vierkant pand onder schilddak (EyeToEye Informatica/OctoQ)

Damsterdiep 227
Groningen
Vierkant 19e eeuws woonhuis onder schilddak met 4 hoekschoorstenen, voorzien van schilden. Inspringende ingang in zijgevel. In voorgevel 5 o..

Aanbouw de Lindenhof

Damsterdiep 233
Groningen
Langgerekt WOONHUIS onder zadeldak, aan een zijde aangebouwd aan nr 231. Twee schoorstenen op de nok. Zes 6-ruitsvensters, met de deur gecon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch herenhuis in Groningen

Foto's (1)