Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningbouwcomplex Lindenhof in Groningen

Woonhuis

Graspad 2
9713NJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1919-'20 1920 1919-'20
Architect: J.A. Mulock Houwer Mulock Houwer 1920 J.A. Mulock Houwer


Beschrijving van Woningbouwcomplex Lindenhof

Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, bestaande uit 176 woningwetwoningen waarvan de kern wordt gevormd door een open plein van circa 45 x 60 m, de met populieren omzoomde Lindenhof, met aan weerszijden van de lange zijden 76 vier-onder-één-kap woningen, die in negentien gebouwen, de zogenaamde boerderijtjes, zijn ondergebracht. Rond deze kern ligt een schil van 96 woningen en vier winkels, die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen. De woningen werden gebouwd in 1919-1920 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van directeur Gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met een uitgesproken landelijk karakter. De architectonische vormgeving is ontleend aan de boerderij- of pachterswoningbouw. In 1979-1980 zijn de woningen gerenoveerd waarbij drie types ontstonden: A en B: twee oude woningen werden samengevoegd tot één nieuwe (twee onder één kap); type C waarbij binnen het oude type een volledig nieuwe plattegrond werd gemaakt met handhaving van het bestaande exterieur. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Het geheel vrijstaande 'boerderijtje' aan de noordzijde van de Lindenhof is in gebruik als wijkcentrum. Omschrijving De negentien gebouwen met elk oorspronkelijke vier woningen onder één kap zijn vrijstaand gesitueerd aan weerszijden van de lange wanden van de Lindenhof en zijn gegroepeerd in groepen van drie en rondom voorzien van tuintjes. Elk gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond van 9 x 10 m en telt twee bouwlagen onder een wolfsdak met windveren, belegd met een oranje-rode Hollandse pan. Op de nok staat een schoorsteen met vier rookkanalen. De gevels zijn opgetrokken uit helderrode Groninger baksteen. De voorgevels aan de straatzijde bevatten voordeuren en een breed vierdelig raamkozijn met rollagen en een zes-ruitsroedeverdeling. In de topgevels hierboven zijn tweedelige raamkozijnen aangebracht met een vier-ruitsroedeverdeling. De zijdakschilden bevatten houten dakkapellen met een roedeverdeling. Voor de zijgevels staan vrijstaande bakstenen schuurtjes onder zadeldaken. Waardering WONINGBOUWCOMPLEX, bestaande uit 76 woningen die in negentien gebouwen, de zogenaamde boerderijtjes, zijn ondergebracht en vrijstaand in strak gelid zijn gegroepeerd aan weerszijden van een pleinvormige ruimte, de Lindenhof, naar ontwerp van directeur gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met sterke kenmerken van de boerderijbouw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het unieke karakter van het complex en vanwege zijn betekenis als een van de eerste planmatig opgezette complexen woningwetwoningen voor de geschiedenis van de vroeg twintigste eeuwse volkswoningbouw en stedebouw in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483465
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningbouwcomplex Lindenhof in Groningen

Simon van Hasseltschool

Heesterpoort 1
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW met twee overdekte speelplaatsen en ommuring, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Heesterpoort en de Zaagmuldersw..

Siebe Jan Boumaschool (voorheen Van Houtenschool)

Oliemuldersweg 47
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW MET KADEMUREN, PERGOLA EN TOEGANGSHEK, vrijstaand gesitueerd in het Pioenpark in de as van een grote langgerekte vijv..

Langgerekt woonhuis

Damsterdiep 237
Groningen
Langgerekt woonhuis onder semi-zadeldak met een topgevel. Twee schoorstenen op de nok. Ingang in de zijgevel; zesruitsvensters.

Rioolgemaal

Damsterdiep 146
Groningen
Inleiding RIOOLGEMAAL, vrijstaand gesitueerd met rondom beplantingen en een hoog ijzeren hek ten noorden van het Damsterdiep, gebouwd in 192..

Aanbouw de Lindenhof

Damsterdiep 233
Groningen
Langgerekt WOONHUIS onder zadeldak, aan een zijde aangebouwd aan nr 231. Twee schoorstenen op de nok. Zes 6-ruitsvensters, met de deur gecon..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)