Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rioolgemaal in Groningen

Weg En Waterwerk

Damsterdiep 146
9713EM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1928
Architect: S.J. Bouma Bouma 1928 S.J. Bouma


Beschrijving van Rioolgemaal

Inleiding RIOOLGEMAAL, vrijstaand gesitueerd met rondom beplantingen en een hoog ijzeren hek ten noorden van het Damsterdiep, gebouwd in 1928 om de nieuwe stadsuitbreiding Plan Oost (Oosterparkwijk) te bemalen in opdracht van de gemeente Groningen naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J.Bouma) in de stijl van het kubistisch expressionisme. De bouwsculptuur links van de ingang is ontworpen door de Groninger beeldhouwer W. Valk. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als rioolgemaal. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en samengesteld uit kubische bouwvolumes van verschillend formaat, die elk zijn afgedekt met een plat dak met zinkafdekking. De gevels zijn opgetrokken uit een paarsbruine mondsteen en worden geleed door reeksen van drie, respectievelijk vijf rechthoekige vensters met roedeverdeling en ijzeren sponningen. De ingang aan de zuidzijde is in een ondiep portiek in een bouwdeel van één bouwlaag geplaatst en bestaat uit een blankhouten deur die met ijzeren platen is bekleed. Het portiek is versierd met een karakteristieke bouwsculptuur in syeniet naar ontwerp van de hand van beeldhouwer W. Valk waarin het jaartal 1928 is verwerkt. Aan de noord- en oostgevel een ommuring van paarsbruine mondsteen met ijzeren hek en dubbele smeedijzeren deur. Inwendig ondermeer van belang de originele turkooize, geglazuurde wandbetegelingen, de vloerbetegeling in oranje-geel en zwart met geometrische patronen in het midden en langs de randen en de reeks langgerekte glas-in-loodramen in de noordgevel met geometrische motieven in oranje, rood en paars. Waardering Rioolgemaal met ommuring en hekwerk uit de bouwtijd, met een sobere, kubistisch expressionistische vormgeving, die nauw samenhangt met zijn functie naar ontwerp van gemeentewerken (S.J. Bouma), van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde, zijn gaafheid en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rioolgemaal in Groningen

Vierkant pand onder schilddak (EyeToEye Informatica/OctoQ)

Damsterdiep 227
Groningen
Vierkant 19e eeuws woonhuis onder schilddak met 4 hoekschoorstenen, voorzien van schilden. Inspringende ingang in zijgevel. In voorgevel 5 o..

De Lindenhof

Damsterdiep 231
Groningen
Fraai, 19e eeuws woonhuis onder schilddak, waarop 4 hoekschoorstenen met schilden. Eenvoudige omlijsting rond ingang en ramen.

Aanbouw de Lindenhof

Damsterdiep 233
Groningen
Langgerekt WOONHUIS onder zadeldak, aan een zijde aangebouwd aan nr 231. Twee schoorstenen op de nok. Zes 6-ruitsvensters, met de deur gecon..

Langgerekt woonhuis

Damsterdiep 237
Groningen
Langgerekt woonhuis onder semi-zadeldak met een topgevel. Twee schoorstenen op de nok. Ingang in de zijgevel; zesruitsvensters.

Eclectisch herenhuis

Petrus Campersingel 33
Groningen
Inleiding WOONHUIS, aan drie zijden vrijstaand gesitueerd met grote voortuin en oud geboomte en teruggelegd ten opzichte van de rooilijn aan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (24)

Alle 24 foto's weergeven