Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige politiepost in Groningen

Woonhuis

Moesstraat 2
9717JW Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Voormalige politiepost

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de hoek van twee gevelwanden (Moesstraat en Grachtstraat), gebouwd in 1865, getuige de inkrassingen aan weerszijden van het portiek, in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Het was een van de eerste bebouwingen aan een noordelijke uitvalsweg buiten de zeventiende-eeuwse vestingwerken. Sinds 1904 was het gebouw als hulppolitiepost ingericht. In 1986 is het gebouw gerestaureerd door de Stichting Stadsherstel en thans is het in gebruik als woonhuis. Omschrijving Karakteristiek, traditioneel vormgegeven gebouw, opgetrokken uit rode baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw telt een souterrain met één bouwlaag onder een met pannen belegd schilddak met een geprofileerde gootlijst. De vijf traveeën brede voorgevel heeft in het midden een in een diep portiek geplaatste toegangsdeur met hardstenen stoep en aan weerszijden zesruits-schuifvensters. In het gevelvlak is het portiek voorzien van een hangend bovenlicht. De vensters zijn afgesloten met licht getoogde rollagen; de souterrainvensters hebben strekken. Boven de ingang een houten dakkapel met wangen. De zuidgevel is in opzet twee raamtraveeën breed. De ramen zijn als in de westgevel gedetailleerd. Tevens is in dit geveldeel een vrij hoog geplaatst raamkozijn met traliewerk aangebracht. Inwendig ondermeer van belang de gang met geornamenteerd stuc plafond. Waardering Woonhuis, gebouwd in 1865, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige maar zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en vanwege zijn gaafheid. Bovendien is het gebouw een belangrijk architectonisch element in de zichtassen Nieuwe Boteringestraat/Moesstraat en het Noorderplantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483450
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige politiepost in Groningen

Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Nieuwe Boteringestraat 98A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van sl..

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Nieuwe Boteringestraat 90
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rij..

Remonstrants gasthuis

Noorderbinnensingel 24
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Remonstrants gasthuis, gebouwd in 1892-1905 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de ne..

Paviljoen Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding PAVILJOEN, vrijstaand gesitueerd nabij de barokke vijver midden in het Noorderplantsoen, gebouwd in 1930 in opdracht van brouwerij..

Muziekkoepel Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding MUZIEKKOEPEL, vrijstaand gesitueerd in het Noorderplantsoen op een ruim gazon aan de rand van een wandelpad met aan weerszijden gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige politiepost in Groningen

Foto's (1)