Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning Villa Gelria in Groningen

Kasteel Buitenplaats

Verlengde Hereweg 159
9721AN Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Tuinmanswoning Villa Gelria

Inleiding TUINMANSWONING bij Villa Gelria, vrijstaand gesitueerd aan de noordwestzijde van de parkachtige tuin, gebouwd in circa 1895 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het karakteristieke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak, belegd met dakleer. De gevels worden afgesloten door een houten goot met overstek en zijn opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Het gevelmuurwerk is verlevendigd met speklagen van gele baksteen en een doorlopende lijst van rollagen boven de begane grondverdieping. Het woonhuisgedeelte heeft een iets verhoogde kap en bevat aan de naar het park gerichte oostgevel een driezijdige erker met drie vensters. De vensters hebben segmentbogen met rollagen van afwisselend rode en gele baksteen. In de zuidgevel bevinden zich brede houten bedrijfsdeuren onder segmentbogen. In de zuidelijke topgevels zijn rondboogvensters aangebracht. De westgevel bevat een reeks gietijzeren rozetten. Waardering TUINMANSWONING, van architectuurhistorisch en typologisch belang alsmede van belang als functioneel onderdeel van Villa Gelria. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483389
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Gelria in 2010
De tuin van Villa Gelria in 2012

Villa Gelria is een landhuis in de Nederlandse stad Groningen.

Beschrijving

De villa, die aan de westzijde van de Verlengde Hereweg in de zuidelijke wijk Helpman staat, werd in 1872 gebouwd als buitenverblijf van de industrieel W.A. Scholten (1819-1892). Het pand werd ontworpen door Scholtens "huisarchitect" J. Maris (1826-1899), van wiens hand ook het voormalige Scholtenshuis en de Scholtenskoepel in Groningen zijn. De villa is vormgegeven in een eclectische stijl met palladiaanse invloeden. Het gebouw staat in een parkachtige omgeving, die oorspronkelijk veel groter was en waartoe indertijd ook het terrein behoorde waarop in 1965 het (voormalige) Diakonessenhuis werd gebouwd. De naam van de villa verwijst naar Scholtens geboorteprovincie Gelderland (in het Latijn Gelria). In 1995 is de villa aangewezen als rijksmonument vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Ook het koetshuis en de tuinmanswoning die erbij horen zijn tot rijksmonument verklaard.

De villa heeft meerdere bedrijven en instanties gehuisvest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de lokale leiding van de SS erin gevestigd. Na de oorlog is de villa onder meer in gebruik geweest als opleidingslocatie van het Diakonessenhuis, als kantoor van de rijkspolitie en als dependance van de Groninger sociale academie. Sinds 1981 is het een kantoorpand.Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning Villa Gelria in Groningen

Koetshuis Villa Gelria

Verlengde Hereweg 161
Groningen
Omschrijving KOETSHUIS bij Villa Gelria, vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de parkachtige tuin, aan het einde van de door groene b..

Villa Gelria

Verlengde Hereweg 163
Groningen
Omschrijving De monumentale villa is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwklagen onder schilddaken (hoe..

Dubbele rietgedekte villa

Verlengde Hereweg 144
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Goeman Borgesiuslaan, deel uitmakend van een reeks ..

Insulinde

Verlengde Hereweg 167
Groningen
Inleiding LANDHUIS, genaamd 'Insulinde', vrijstaand gesitueerd met rondom grote parkachtige tuin, gebouwd in 1919 in opdracht van scheepskap..

Dubbele rietgedekte villa

Verlengde Hereweg 154
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van het smalle Hilghepad en de Verlengde Hereweg met rondom een parkachtige tuin, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning Villa Gelria in Groningen