Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis in Groningen

Woonhuis

Radesingel 19
9711EE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1899-1900 1900 1899-1900
Architect: P. Belgraver Belgraver 1900 P. Belgraver


Beschrijving van Eclectisch herenhuis

Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de Radesingel, gebouwd in 1899-1900 in opdracht van de Groninger aannemer/architect P. Belgraver in een eclectische bouwtrant. Het voorerf wordt omzoomd door een smeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. De begane grond is gemoderniseerd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De geveltop is afgedekt met stuc lijstwerk en bevat in het midden een rechtgesloten venster met een doorlopende bovendorpelband. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en is opgemetseld uit rode baksteen. Het gebouw heeft een gedrukte begane grond, die wordt afgesloten door een geprofileerde cordonlijst. De vensters op de begane grond zijn rechtgesloten en hebben strekken met stuc sluitstenen met vrouwenkopjes en negblokken. De vensters op de bel étage hebben rechtgesloten vensters met rondboogvormige ontlastingsbogen en sluitstenen met kopjes. De boogtrommels zijn ingevuld met tegeltableau's waarop kastanjebladeren zijn uitgebeeld. Aan de achtergevel bevindt zich een brede, rechthoekige houten serre, die rust op stiepen. De verdieping hierboven bevat een drietal rechtgesloten vensters met verhoogde segmentbogen en boogtrommels met een gekleurde tegelvulling. Het voorerf wordt aan de straatzijde omzoomd door een smeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd. Inwendig nog van belang de rijk geornamenteerde stuc plafonds op de bel étage. Waardering HERENHUIS, deel uitmakend van een symmetrisch opgezet ensemble van vier herenhuizen, gebouwd in 1899-1900 in een eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Groninger aannemer/architect P. Belgraver, karakteristiek voor de architectuur uit het einde van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis in Groningen

Eclectisch herenhuis

Radesingel 17
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Radesingel 15
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Herenhuis in eclectische bouwtrant

Radesingel 13
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Pastorie Sint Jozefkerk

Radesingel 4
Groningen
Inleiding PASTORIE, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van de Radesingel en aan de andere zijde via een overdekte gang g..

Sint-Jozefkerk

Radesingel 2
Groningen
St.Jozef. 1886-1887 door P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met schoorbogen, ronde pijlers met lijstk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch herenhuis in Groningen

Foto's (1)