Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Bovensmilde

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 185
9421PD Bovensmilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1862 1975 (rest.)
Architect: P. de Groot (1975)


Beschrijving van Hervormde pastorie

Inleiding PASTORIE gebouwd in 1862 in een enigszins Eclectische trant. In opdracht van de kerkvoogdij werd door Architectenbureau P. de Groot (Meppel) een restauratieplan gemaakt en uitgevoerd in 1975. De oostelijke aanbouw valt buiten de bescherming. Omschrijving Op symmetrische en kruisvormige grondslag gebaseerd woonhuis waarvan het haaks op de weg gelegen middenstuk twee bouwlagen omvat en gedekt wordt door een zadeldak belegd met geglazuurde hollandse pannen; schoorstenen met kappen; gietijzeren mastgoten waaronder een geschulpt boeibord; windveren met makelaar. Aan noord- en zuidzijde een vleugel met plat. Gevelopbouw in lichtgrijs pleisterwerk met donker grijze schijnvoegen; rondboogvensters met oorspronkelijke roedeverdeling (kleurstelling beige kozijnhout; wit raamhout). De vensters aan de straatzijde hebben gepleisterde 'wenkbrauwen'. Topgevel met een gekoppeld rondboogvenster. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een religieuze ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur; vanwege de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; van belang in verband met het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482949
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Bovensmilde

Hervormde kerk

Hoofdweg 186
Bovensmilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK met historisch orgel, gebouwd in 1868-1869 in Waterstaatsstijl en ingewijd op 30 januari 1870. Gevelst..

Krimpenboerderij met zijlangsdeel

Hoofdvaartsweg 162
Assen
Inleiding De omstreeks 1860 gebouwde BOERDERIJ is van het krimpen-type met langsdeel. Van dergelijke akkerbouwboerderijen staan nog enkele ..

Boerderij met zijbaander en bakstenen gevel aan woongedeelte

Witterzomer 1
Assen
Boerderij met zijbaander en bakstenen gevel aan woongedeelte.

Boerderij met achterbaander en underschoer en woongedeelte met bakstenen topgevel

Witterhaar 11
Assen
Boerderij met achterbaander en underschoer en woongedeelte met bakstenen topgevel.

Villa Maria (1931-1998: gemeentehuis)

Hoofdweg 24
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Gebouwd in 1893 als VILLA 'Maria' in opdracht van de Maria Jacoba Hoogerbrugge (dochter van de in 1892 overleden burgemeester Ma..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie in Bovensmilde