Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Grolloo

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 21
9444PA Grolloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1853 1975 (rest.)
Architect: Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1975) Bureau Monumentenzorg 1975 Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1975)


Beschrijving van Hervormde pastorie

Inleiding PASTORIE behorend bij de Nederlands Hervormde kerk en gebouwd in 1853 ineen zeer sobere aan de Waterstaatsstijl verwante stijl. In 1975 is de pastorie in opdracht kerkeraad gerestaureerd door Bureau Monumentenzorg van de provincie. Behalve de te beschermen naastliggende kerk is ook de achterliggende begraafplaats vermeldenswaardig. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken huis, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met hollandse pannen; dakkapel in voorste en zuidelijke dakschild; vier schoorstenen met kappen; eenvoudige geprofileerde goot op klossen. Gevelopbouw met getoogde vensters voorzien van zesruits schuiframen; noordelijke zijgevel met kelderraam met diefijzers en daar boven een vierruits schuifraam (opkamer). In de symmetrisch ingedeelde voorgevel een gebombeerde paneeldeur met bovenlicht met snijwerk en eenvoudige omlijsting. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met de omliggende elementen en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Grolloo

Hervormde kerk

Hoofdstraat 19
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK gebouwd in 1853 in een classicistisch georienteerde Waterstaatsstijl. Stichtingssteen in voorgevel: 'Ge..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi

Zuiderstraat 13
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI in oorsprong 18de eeuws. Boerderij van het hallehuis-type met middenlangsdeel en een daarbij passende ..

Grote Saksische hoeve met schuur en wagenschuur

Middenstreek 5
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grote Saksische hoeve onder met riet gedekt wolfdak. In het woongedeelte stijl- en regelwerk en stroomlagen in het metselwerk. Achterbaander..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Zuiderstraat 15
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding BOERDERIJ van oorsprong 18de eeuws en gebouwd volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de tweede helft van de 19de eeu..

Grollerholt

Schoonloƫrstraat 49
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grollerholt, de plaats waar de landdag van Drenthe in de openlucht werd gehouden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie in Grolloo

Foto's (1)