Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Hoogersmilde

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 178
9423PD Hoogersmilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1845


Beschrijving van Hervormde kerk

Inleiding Nederlands hervormde KERK gebouwd in 1845 in sobere Waterstaatsstijl. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met hoogopgaande linden. Omschrijving Bakstenen zaalkerk van vier travee├źn met driezijdige koorafsluiting, gedekt door een zadeldak belegd met zwart geglazuurde hollandse pannen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een dubbele (vernieuwde) houten deur met houten omlijsting; rondboog bovenlicht met houten roedeverdeling in straalvorm; rondvensters met decoratieve gietijzeren tracering; staafankers; windveren; de voorgevel afgesloten door opengewerkte spits met houten schacht, kroonlijst en inzwenkende met lei bedekte naald. Zijgevels en koorafsluiting met spaarvelden waarin spitsboogvensters respectievelijk deur met houten roedeverdeling met tracering; staafankers en gietijzeren goten. Van het INTERIEUR is voornamelijk de oorspronkelijke hoofdindeling van belang met aan de oostkant een balkon en aan de westkant een hangende preekstoel. Waardering Kerk van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het sobere, evenwichtige ontwerp en de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de visuele gaafheid en uitstraling naar de omliggende bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482947
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Hoogersmilde

Gietijzeren provinciegrensmarkering

Vaart Zz 151
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De GRENSMARKERING nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, op de hoek van de Vaart ZZ en de Kolonievaart is karakteri..

Damsluis, sluiswachterhuis

Vaart Nz 149
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding Het SLUISWACHTERSHUIS is in 1894 gebouwd in opdracht en naar standaardontwerp van de Provinciale Waterstaat. De bouw van de wonin..

Damsluis

Vaart Nz 149
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De SLUIS met brug werd aangelegd als uitwerking van de plannen voor de ver-betering van de 'Binnenlandschen Waterstaat' door de P..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Hoogersmilde