Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl in Smilde

Boerderij

Tramweg 71
9422BM Smilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop-romptype. Het door twee linden overschaduwde erf wordt aan voorzijde afgezet door een laag gietijzeren hekwerk met zuiltjes uit de bouwtijd. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het deels onderkelderde en in rode kalkzandsteen opgetrokken woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd en omvat een bouwlaag en een verdieping onder het hoogopgaande zadeldak belegd met cementpannen; gietijzeren goot op gemetselde klossen. Gevelopbouw met plint, geglazuurde afzaten en opgaand metselwerk; zuidgevel gepleisterd met schijnvoeg. De symmetrische trapgevel met natuurstenen afdekplaten en diagonaal geplaatste en uitkragende kolommen bevat typerende kruiskozijnen en een gekoppeld raam op de verdieping voorzien van luiken voor het onderlicht; natuurstenen negblokken, lateien en sluit- en aanzetstenen; in de gevel twee natuurstenen platen met respectievelijk de opschriften ANNO en 1905; meedijzeren sierankers. De topgevel aan de achterkant wordt afgesloten door een ezelsrug. De wat materiaalgebruik betreft vergelijkbare en op rechthoekige grondslag gebaseerde aangebouwde schuur wordt gedekt door een afgewolfd schilddak belegd met rode hollandse pan. In voorgevel geplaatste inrijdeur met getoogd bovenlicht met verticale roedeverdeling afgedekt met rollaag. Noordgevel met getoogde 9-ruits gietijzeren stalramen. Waardering Boerderij met hekwerk van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik (rode kalkzandsteen), de voor de regio specifieke en zeldzame vormgeving alsook de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende en visueel bepalende uitstraling ten opzichte van de omliggende bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482946
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl in Smilde

Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Tramweg 65
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevels..

Haegenaarskamp

Elzenlaan 11
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding LANDHUIS gebouwd in 1912-1913 in opdracht van de N.V. Ontginning Smilde (gevestigd te Den Haag) en bestemd tot woonhuis voor de ..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Assen-Rode (met graftombe van de familie Rebenscheidt)

Tramweg 14
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten va..

Hervormde kerk

Veenhoopsweg 13
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. Achtkante koepelkerk, gebouwd in 1780-'88 door A.M. Sorgh. Inventaris: rijk Lod. XVI meubilair uit de bouwtijd. Orgel met Hoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl in Smilde