Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning) in Smilde

Woonhuis

Tramweg 65
9422BM Smilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevelsteen bij de entree met opschrift: "N.E.S. 3 sept 1903", welke verwijst naar de oprichter burgemeester N.E. Servatius. Inmiddels is het huis in gebruik als woonhuis/artsenpraktijk. Aanvankelijk bevond zich aan de linkerzijde een grote serre en lag boven de portiek een balkon. De tuin is aan voorzijde afgezet door een eenvoudig contemporain gietijzeren hek met fleurs de lys. De na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Samengesteld bouwvolume in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met platte friese pan; houten dakkapel met inzwenkend tentdak met zink belegd; gemetselde dakkapel met klauwstukken; fries met waterlijst, bewerkte consoles en siermetselwerk; achterzijde een aanbouw met plat. Gevelopbouw met gepleisterde plint, opgaand metselwerk met speklagen, waterlijst en fries met bewerkte consoles en siermetselwerk, geprofileerde goot. Portiek met dubbele paneeldeur met naald voorzien van smeedijzeren rooster. Het vooruitspringende gedeelte rechts van de ingang is voorzien van gepleisterde hoekreliefs die een pilaster suggereren. Vensters van diverse afmetingen met natuurstenen vensterbanken, sluit- en aanzetstenen en rood gemetselde hanekammen; een aantal hiervan met latei, aantal met onlastingsboog met in boogveld een metselmozaïek; gedeelte met T-vensters. In voor- en achtergevel drievoudig gekoppelde ramen waarvan de kleinere buitenste ramen met nis; onder deze ramen doorgetrokken pleisterwerk met in de vlakken siermetselwerk. Waardering Villa met hekwerk van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en vanwege de visuele gaafheid ten opzichte van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482945
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning) in Smilde

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Haegenaarskamp

Elzenlaan 11
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding LANDHUIS gebouwd in 1912-1913 in opdracht van de N.V. Ontginning Smilde (gevestigd te Den Haag) en bestemd tot woonhuis voor de ..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Assen-Rode (met graftombe van de familie Rebenscheidt)

Tramweg 14
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten va..

Hervormde kerk

Veenhoopsweg 13
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. Achtkante koepelkerk, gebouwd in 1780-'88 door A.M. Sorgh. Inventaris: rijk Lod. XVI meubilair uit de bouwtijd. Orgel met Hoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning) in Smilde

Foto's (1)