Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Smilde

Woonhuis

Vaartweg 5
9422CM Smilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1907 1925 (serre) 1992-'93 (schuur)
Architect: R. Offringa Offringa 1907 R. Offringa


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smilde in opdracht van W. van Veen. Het woonhuis verving het woongedeelte van een boerderij ter plekke. Rond 1925 werd een serre aangebouwd aan de zuidgevel. De schuur van de boerderij is vervangen door een kleine schuur die inmiddels (1992- 1993) weer door een nieuw exemplaar is vervangen. Deze schuur en de gewijzigde achtergevel vallen buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd woonhuis bestaande uit een woonlaag en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met pannen; vier schoorstenen met kappen; verkropte kroonlijst met decoratieve consoles. Risaliserende gevelopbouw met gepleisterde plint, gepleisterde gevels met schijnvoegen en pilastervormen met spaarvelden. Getoogde vensters met sluit- en aanzetstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met verhoogd middenstuk afgesloten door een verkropte kroonlijst. Portiek met dubbele paneeldeur met naald en bovenlicht. Zuidgevel met jongere (vermoedelijk eerste kwart 20ste-eeuwse) houten serre met oorspronkelijke detaillering; glas-in-lood in bovenlicht; goot op klossen; helmvormige kap met zinkbedekking (lei- imitatie). Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de pregnante vormgeving ten opzichte van de omringende bebouwing en als architectonisch beeldbepalend object daarmee tegelijk van stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482944
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Smilde

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Haegenaarskamp

Elzenlaan 11
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding LANDHUIS gebouwd in 1912-1913 in opdracht van de N.V. Ontginning Smilde (gevestigd te Den Haag) en bestemd tot woonhuis voor de ..

Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Tramweg 65
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevels..

Assen-Rode (met graftombe van de familie Rebenscheidt)

Tramweg 14
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten va..

Hervormde kerk

Veenhoopsweg 13
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. Achtkante koepelkerk, gebouwd in 1780-'88 door A.M. Sorgh. Inventaris: rijk Lod. XVI meubilair uit de bouwtijd. Orgel met Hoo..

Kaart & Routeplanner