Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haegenaarskamp in Smilde

Kasteel Buitenplaats

Elzenlaan 11
9422ES Smilde (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1912-'13 1913 1912-'13
Architect: S. de Clercq Clercq 1913 S. de Clercq


Beschrijving van Haegenaarskamp

Inleiding LANDHUIS gebouwd in 1912-1913 in opdracht van de N.V. Ontginning Smilde (gevestigd te Den Haag) en bestemd tot woonhuis voor de directeur, S.C. Korteweg. Het huis werd ontworpen door S. de Clercq (Den Haag) in typerende Overgangsarchitectuur. Gevelsteen naast de entree: "november 1913 S.C. Korteweg Geb. 24 april 1912". Zuidgevel met gevelsteen: "Anno 1914". Inmiddels is het landhuis in gebruik bij de Psychiatrische inrichting Licht en Kracht. Omschrijving Samengesteld bouwvolume in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een afgewolfd zadeldak met aan de westzijde een verbreding onder een zadeldak en aan de zuidzijde een verbreding onder een schilddak bedekt met een verbeterde hollandse pan; strak geprofileerde goten op klossen; schoorstenen; opengewerkte dakruiter met smeedijzeren windvaan met ooievaar-figuur en tekst Haegenaarskamp; (geknikte) topgevels met houtbetimmering. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door rollaag; opgaand metselwerk met onder de verdiepingsvensters decoratief metselwerk met gebruik van gele steen; fries met gele en zwarte steen; toepassing van natuurstenen elementen; vensters van diverse afmetingen met natuurstenen vensterbanken, persiennes. De voorgevel heeft een centraal geplaatstepaneeldeur met zijlichten (glas-in-lood) en een luifel aan gewrongen trekstangen; stoep met vleugels voorzien van natuurstenen elementen. Westgevel met erker met plat met gemetselde borstwering; erker met onder meer een boogvormige uitbouw; glas-in-lood in de bovenlichten. Zuidelijke topgevel met twee naast elkaar geplaatste brede deuren met korfboogvormig bovenlicht met straalvormige decoratie; daarboven gevelsteen "Anno 1914". Zuid- en oostgevel met ovaal toiletvensters met gewrongen stangen. Waardering Landhuis van cultuurhistorisch belang als exponent van de ontginningsactiviteit in en rond Smilde; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp en de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de zuidrand van Smilde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482943
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haegenaarskamp in Smilde

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Tramweg 65
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevels..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Hervormde kerk

Veenhoopsweg 13
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. Achtkante koepelkerk, gebouwd in 1780-'88 door A.M. Sorgh. Inventaris: rijk Lod. XVI meubilair uit de bouwtijd. Orgel met Hoo..

Assen-Rode (met graftombe van de familie Rebenscheidt)

Tramweg 14
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haegenaarskamp in Smilde

Foto's (1)