Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel in Grolloo

Zuiderstraat 15
9444PJ Grolloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw 1850-1900 (uitbr./verb.) 1969 (verb.) 1800 18e eeuw 1850-1900 (uitbr./verb.) 1969 (verb.)

Beschrijving van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Inleiding BOERDERIJ van oorsprong 18de eeuws en gebouwd volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de tweede helft van de 19de eeuw onderging het pand diverse aanpassingen en werd onder meer de achtergevel aangepast en voorzien van een baander in het vlak van de gevel. De boerderij is in 1969 tot woonhuis gerestaureerd met bijzondere aandacht voor de 18de eeuwse toestand. De na-oorlogse bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Boerderij met constructie van ankerbalkgebinten en gevels in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. Woonhuis met 28-ruits ramen met kalf en luiken voor het onderlicht; opgeklampte deur met 12-ruits bovenlicht; staafankers; enkele 4-ruits ramen (waaronder twee zolderramen). Schuurgevels met getoogde stalvensters en (tot raam verbouwde) mestdeuren; diepliggende baander in de achtergevel. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van een boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwtechniek en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in de nederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)