Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi in Grolloo

Boerderij

Zuiderstraat 13
9444PJ Grolloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw ca. 1968 (rest.) 1800 18e eeuw ca. 1968 (rest.)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi

Inleiding BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI in oorsprong 18de eeuws. Boerderij van het hallehuis-type met middenlangsdeel en een daarbij passende schaapskooi als zogenaamde staart. De boerderij werd in de tweede helft van de negentiende eeuw aangepast waarbij de achtergevel een baander kreeg in het vlak van de achtergevel en waarbij het woonhuis deels werd ommetseld en er onder meer licht getoogde 6-ruits schuiframen werden aangebracht. Rond 1968 werd de boerderij tot woonhuis gerestaureerd met bijzondere aandacht voor de 18de eeuwse toestand. De achtergevel (zuidzijde) is van ondergeschikt belang vanwege een afwijkende invulling. Omschrijving Boerderij en schaapskooi. Boerderij met constructie van ankerbalkgebinten (in het woonhuis een gedeelte met onderslagbalk-constructie), opgebouwd uit baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak; een steil dakschild met overstek aan de kopse kant; gevlochten nok; schoorsteen in de nok. Woonhuis met in de noordgevel drie 24-ruits ramen met vast kalf; opgeklampte deur met bovenlicht. Kopse gevel met vakwerk bestaande uit eerste gebint met tussenliggende stijlen en een uitkraaghout en uitkraagschoor-constructie waarop het steile dakschild rust; vlechting en stroomlagen; twee houten kruisvensters met glas-in-lood in de bovenlichten alsmede een opgeklampte deur. Aan de achterzijde een diepliggende baander met in de zijwanden staldeuren; schuurgevels met kleine stalvensters. Aangebouwde schaapskooi met ankerbalkgebinten en een houten gevelopbouw, deels voorzien van strobekleding en gedekt door een met riet belegd schilddak. Waardering Boerderij met schaapskooi van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van een boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de weinig voorkomende gevelindelingen en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in de nederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi in Grolloo

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Zuiderstraat 15
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding BOERDERIJ van oorsprong 18de eeuws en gebouwd volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de tweede helft van de 19de eeu..

Grote Saksische hoeve met schuur en wagenschuur

Middenstreek 5
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grote Saksische hoeve onder met riet gedekt wolfdak. In het woongedeelte stijl- en regelwerk en stroomlagen in het metselwerk. Achterbaander..

Hervormde pastorie

Hoofdstraat 21
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding PASTORIE behorend bij de Nederlands Hervormde kerk en gebouwd in 1853 ineen zeer sobere aan de Waterstaatsstijl verwante stijl. ..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 19
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK gebouwd in 1853 in een classicistisch georienteerde Waterstaatsstijl. Stichtingssteen in voorgevel: 'Ge..

Grollerholt

Schoonloƫrstraat 49
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grollerholt, de plaats waar de landdag van Drenthe in de openlucht werd gehouden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi in Grolloo

Foto's (7)