Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Grolloo

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 19
9444PA Grolloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1853 1975 (rest.)
Architect: Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1975) Bureau Monumentenzorg 1975 Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1975)


Beschrijving van Hervormde kerk

Inleiding Nederlands Hervormde KERK gebouwd in 1853 in een classicistisch georienteerde Waterstaatsstijl. Stichtingssteen in voorgevel: 'Gesticht 1853. Kerkvoogden Roelof Hagting, Remmelt Haange, Lens Beyring'. De kerk is in 1975 in opdracht van de kerkeraad door Bureau Monumentenzorg van de provincie Drenthe gerestaureerd. Daarbij werden onder meer de (half- )zuilen in Dorische orde en een nieuwe kroonluchter geplaatst. Vermeldenswaardig is de achter de kerk gelegen begraafplaats; deze is echter van lokaal belang. Omschrijving Zaalkerk van vijf traveeën gebaseerd op rechthoekige grondslag en opgetrokken in baksteen; gedekt door een zadeldak belegd met hollandse pannen. Opbouw zijgevel met spaarvelden voor de rondboogvensters met gietijzeren roedeverdeling; natuurstenen vensterbanken; staafankers. De eerste travee heeft hoge rondboogvensters ten behoeve van de ontvangstruimte en de vergaderzaal op de verdieping. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een risaliserende middenpartij bestaande uit dubbele paneeldeuren, rondboog bovenlicht; houten waterlijst; gietijzeren rondboograam; torenspits met een met lei bedekte schacht, opengewerkte achtkantige spits met leibedekking. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1422, diam. 52,5 cm. INTERIEUR: een met trekstangen uitgevoerd tongewelf met ornament in stucwerk; plavuizen op de grond. Sobere inrichting met preekstoel (veelhoekige kuip rustend op bol en kolom; klankbord), houten kerkbanken, houten lambrisering, houten achterwand waarboven balkon. Waardering Kerk van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met pastorie en begraafplaats en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482937
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Grolloo
Waterstaatskerk van Grolloo (2008)
Waterstaatskerk van Grolloo (2008)
Plaats Grolloo
Gebouwd in 1853
Monumentnummer  482937
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk van Grolloo is een in 1853 gebouwde zaalkerk aan de Hoofdstraat in de Drentse plaats Grolloo.

Beschrijving

De Nederlands Hervormde kerk van Grolloo werd in 1853 gebouwd met steun van de rijksoverheid als een zogenaamde waterstaatskerk. De kerk heeft een neoclassicistisch uiterlijk. In 1975 is de kerk door Bureau Monumentenzorg van de provincie Drenthe gerestaureerd. De dorische zuilen en de kroonluchter stammen uit de tijd van de restauratie. De preekstoel en de banken dateren uit de tijd dat de kerk werd gebouwd.

De zijmuren van de kerk bevatten vijf traveeën. De voorzijde van de kerk is symmetrisch vorm gegeven. De ingang bevindt zich in het middenrisaliet met ter weerszijden grote rondbogige gietijzeren vensters. Boven de ingang is een kleiner rondbogig venster. Nog verder naar boven is een uurwerk met daarboven een opengewerkte achtkantige torenspits. In de toren hangt een uit 1422 stammende klok, die van elders afkomstig is. In 1983 werd een uit Assen afkomstig orgel in de kerk geplaatst. Dit orgel was oorspronkelijk in 1934 gemaakt voor de kapel van de psychiatrische inrichting Licht en Kracht in Assen.

Het kerkgebouw is erkend als rijksmonument, vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en het stedebouwkundig belang. Ook de samenhang met de eveneens neoclassicistische pastorie en met de naastgelegen begraafplaats en de gaafheid van de kerk speelden een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Grolloo

Hervormde pastorie

Hoofdstraat 21
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding PASTORIE behorend bij de Nederlands Hervormde kerk en gebouwd in 1853 ineen zeer sobere aan de Waterstaatsstijl verwante stijl. ..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en schaapskooi

Zuiderstraat 13
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI in oorsprong 18de eeuws. Boerderij van het hallehuis-type met middenlangsdeel en een daarbij passende ..

Grote Saksische hoeve met schuur en wagenschuur

Middenstreek 5
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grote Saksische hoeve onder met riet gedekt wolfdak. In het woongedeelte stijl- en regelwerk en stroomlagen in het metselwerk. Achterbaander..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Zuiderstraat 15
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding BOERDERIJ van oorsprong 18de eeuws en gebouwd volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de tweede helft van de 19de eeu..

Grollerholt

Schoonloërstraat 49
Grolloo (Gemeente Aa en Hunze)
Grollerholt, de plaats waar de landdag van Drenthe in de openlucht werd gehouden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Grolloo

Foto's (2)