Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Voorm. Station Rolde in Rolde

Gebouw

Stationsstraat 16
9451AJ Rolde (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1903-'04 1904 1903-'04
Architect: E. Cuypers Cuypers E 1904 E. Cuypers


Beschrijving van Station Voorm. Station Rolde

Inleiding Voormalig STATION van de Noordoosterlokaalspoorweg-Maatschappij (in latere jaren geexploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen) gebouwd in 1903-1904 met kenmerken van de Art Nouveau-stijl naar ontwerp van E. Cuypers. De spoorlijn Assen-Stadskanaal is in 1968 opgeheven, het spoortrace is grotendeels omgevormd tot fietspad. Het station is inmiddels in gebruik als woonhuis. Omschrijving Op L-vormige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken station, bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een samengesteld, deels afgewolfd zadeldak bedekt met geglazuurde Tuile du Nord-pannen; pirons; pregnant opgebouwde schoorsteen aan de westelijke zijgevel; schoorsteen aan oostelijke topgevel; houten dakkapellen met zadeldak; eenvoudige geprofileerde goten en windveren op klossen. Asymmetrische gevelopbouw met gemetselde plint met geglazuurde afzaten; west- en zuidgevel gepleisterd; noord- en oostgevel in rode baksteen; natuurstenen speklagen; immitatievakwerk in de (afgeknotte) topgevels; deur- en raamkozijnen van diverse afmetingen; lateien; vensterbanken in trapsgewijs geplaatste lagen van geglazuurde afzaten; noordgevel met kleurige sectieltegels met naam: Rolde. Oostelijke zijde met houten aanbouw onder een met Tuile du Nord- pannen belegd zadeldak. Waardering Station van cultuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in de infrastructurele en sociaal-economische ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp en de herkenbaarheid alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de omgeving, met name de ontwikkeling van de Stationsstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482934
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Station Voorm. Station Rolde in Rolde

Balloërkuil

Asserstraat 12
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Balloerkuil. Oude gerechtsplaats van Balloo en vergaderplaats van de Etstoel, het vroegere landgericht van Drenthe.

Eekhof De Eekhof

Asserstraat 3
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding WOONHUIS De Eekhof gebouwd in 1929 in de trant van de Haagse School en ontworpen door gemeentearchitect B. Hommes. Buiten de bes..

Hervormde kerk (Jacobuskerk)

Kerkbrink 5
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk. Gotisch gebouw uit de 15e eeuw met versmald koor. Inventaris: eiken preekstoel 1677, offerblok XVIId. Orgel met Hoofdwerk en ..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 5
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Toren ouder dan kerk. Klokkenstoel met klok van H. Wegewaert, 1619, diam. 127 cm.* Mechanisch torenuurwerk B. Eijsb..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Hoofdstraat 11
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Gebouwd in 1918 als GEMEENTEHUIS met CONCIERGEWONING naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen in een traditionalistische..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station Voorm. Station Rolde in Rolde

Foto's (1)