Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis in Rolde

Gebouw

Hoofdstraat 11
9451BA Rolde (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1918 1936 (verb.)
Architect: J. Neisingh Neisingh 1918 J. Neisingh


Beschrijving van Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Inleiding Gebouwd in 1918 als GEMEENTEHUIS met CONCIERGEWONING naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen in een traditionalistische stijl. Sinds 1974 heeft de gemeente een nieuw onderkomen en is Hoofdstraat 11;13 in gebruik als woning/kantoor. In 1936 werd een interne verbouw uitgevoerd en werd aan de achterzijde een (inmiddels weer afgebroken) arrestantenlokaal bijgebouwd. Tevens verrees in de tuin een buiten de bescherming vallend houten bijgebouw voor de opslag van brandstoffen. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd gemeentehuis met een daaraan geschakelde conciergewoning. Het geheel bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een (voor wat betreft het gemeentehuis inzwenkend) schilddak belegd met verbeterde hollandse pannen; aanbouw aan achterzijde met plat; het bouwvolume van de conciergewoning is geringer van hoogte en eenvoudiger qua detaillering. Schoorstenen met kappen op de hoeknokken; achtkantige opengewerkte dakruiter waarvan de schacht met lei en de helm met zink is bedekt; gemetselde dakkapellen met boogvormige met zink bedekte kap; geprofileerde daklijst op klossen en, voor wat betreft het gemeentehuis eveneens met tandlijst. Gevelopbouw met plint, waterlijst, gemetselde pilasters met ionisch aandoende voluten; spaarvelden voor de vensters; twaalfruits schuiframen met vast kalf en luiken (met smeedijzeren geheng) voor de onderste delen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een natuurstenen stoep; dubbele paneeldeuren met smeedijzeren sierroosters voor de ruiten; korfboogvormige bovendorpel; latei met naam 'Gemeentehuis'; houten luifel gedragen op sierlijkbewerkte houten klossen; bovenlicht boven de luifel met rechthoekige/diagonale roedeverdeling omlijst met gepleisterde klauwstukken en kuif met jaartal. Boven de daklijst een gemetselde dakkapel met twee vierruitsramen; rondboogvormige en geprofileerde daklijst; vlaggemast in getordeerde smeedijzeren houder. INTERIEUR met tochtportaal; drie schouwen (met antieke geglazuurde tegeltableaus); deels oorspronkelijke deuren met bijbehorende omlijsting. Waardering Voormalig gemeentehuis met conciergewoning van cultuurhistorisch belang vanwege de regionale bestuurlijke ontwikkeling en de daaraan gerelateerde bouw van gemeentehuizen; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de gaafheid, de herkenbaarheid en de regionale zeldzaamheid. Het stedebouwkundig belang wordt bepaald door de belangrijke beeldbepalende kwaliteit ten opzichte van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482933
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis in Rolde

Hervormde kerk (Jacobuskerk)

Kerkbrink 5
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk. Gotisch gebouw uit de 15e eeuw met versmald koor. Inventaris: eiken preekstoel 1677, offerblok XVIId. Orgel met Hoofdwerk en ..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 5
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Toren ouder dan kerk. Klokkenstoel met klok van H. Wegewaert, 1619, diam. 127 cm.* Mechanisch torenuurwerk B. Eijsb..

Terrein met de hunebedden D17 en D18

Hunebedweg
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin de hunebedden D 17 en D 18.

Molen van Rolde

Grote Brink 24
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Molen. Kleine achtkante bovenkruier uit omstreeks 1855.

Eekhof De Eekhof

Asserstraat 3
Rolde (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding WOONHUIS De Eekhof gebouwd in 1929 in de trant van de Haagse School en ontworpen door gemeentearchitect B. Hommes. Buiten de bes..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis in Rolde

Foto's (1)