Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Visserswoning onder met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen in Moddergat

Woonhuis

Seewei 49
9142VR Moddergat (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: Laat 18e / vroeg 19e eeuw; jaartalanker 1835


Beschrijving van Visserswoning onder met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen

Inleiding Direct achter de zeedijk en parallel aan de Seewei gelegen in aanleg wellicht nog laat-18de-eeuwse, maar wat betreft de detaillering vroeg-19de-eeuwse (1835) VISSERSWONING. De indeling van het pand met waardevolle interieuronderdelen is grotendeels nog oorspronkelijk. Rondom het erf loopt een meidoornhaag; voor de rechterzijgevel staan linden. Een schelpenpad leidt naar de achtertuin die als het ware overgaat in het talud van de zeedijk. Omschrijving Verdiepingloos pandje, opgetrokken uit bruinrode handvormsteen en gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen. De linkerzijgevel is gepleisterd en blind met uitzondering van de twee verglaasde ontluchtingsopeningen van de nettenzolder. In de topgevel met vlechtingen het jaartal 1835; eenvoudig geprofileerde bakgoot op houten klossen; staafankers. Het gedeeltelijk onderkelderde pandje omvat twee kamers waarboven de nettenzolder is gelegen en, aan achterzijde, een iets jongere in rode strengperssteen uitgevoerde aanheling waarin onder meer de keuken is ondergebracht. De detaillering is hoofdzakelijk 19de- eeuws: negenruitsschuiframen en schuiframen met T-verdeling, alle nog met luiken; twee keldervensters; op de verdieping een vermoedelijk ouder 20-ruitsraam; in de aanheling negenruits- en vierruitsschuifraam, drie opgeklampte deuren en een klein venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de eenvoudige balkenplafonds, twee onderkelderde bedsteden met verzorgd geprofileerde deuren (waartussen ruimte met kast en keldertrap), de betegelde wanden (met blauwe bloemmotieven; XVIII/XIX) en een schouw; de keldervloer is met estrikken belegd. waardering Laat 18de-vroeg 19de-eeuwse visserswoning van algemeen belang wegens - ouderdom - de hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid van ex- en interieur - de waardevolle interieuronderdelen - de gave erfsituatie en de karakteristieke ligging direct achter de zeedijk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 482301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Visserswoning onder met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen in Moddergat

Woonhuis onder zadeldak tussen topgevels

De Buorren 19
Paesens (Gemeente Dongeradeel)
Eenvoudig woonhuis onder zadeldak tussen topgevels. Topvenster naast het midden.

Woonhuis met ingang in het midden onder schilddak met hoekschoorstenen

De Buorren 11
Paesens (Gemeente Dongeradeel)
Deftig woonhuis met ingang in het midden onder schilddak met hoekschoorstenen. Zesruitsvensters.

Hervormde kerk (Sint-Antoniuskerk)

De Buorren 9
Paesens (Gemeente Dongeradeel)
Herv. Kerk. Romaans bakstenen kerkje met halfrond gesloten koor, dat vrijwel zonder inspringing overgaat in het schip. Westgevel vernieuwd i..

Boerderij met dwars woonhuis onder schilddak, aangebouwde kamer en schuur onder rieten dak (Annehûs)

De Buorren 2
Paesens (Gemeente Dongeradeel)
Boerderij met dwars woonhuis onder schilddak met hoekschoorstenen, waarop borden. Alle vensters met zes ruiten. Twee dakkapellen. Een grote ..

Pand met puntgevel met zesruitsschuiframen en venster met luiken onder zadeldak

De Oere 50
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Pand met zadeldak en puntgevel, waarschijnlijk 18e eeuw. Venster met luiken en zesruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Visserswoning onder met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen in Moddergat