Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vooruitgang in Oeffelt

Molen

Molenstraat 4
5441AB Oeffelt (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913 / 1987


Beschrijving van De Vooruitgang

Aan de rand van de gemeente op een belt gelegen in 1920 gebouwde korenmolen. Stenen molenromp met houten kap en daarop wieken en staart; in de romp diverse rondboogvensters met roedenverdeling en deur met opgeschilderd zandlopermotief; onder de kap op de krans eveneens zandlopermotief;in de belt twee gemetselde toegangen tussen keermuren en voorzien van deuren met zandlopermotief, en een gemetselde wand met twee vensters met kleine roedenverdeling. In 1920 gebouwde korenmolen op belt met cultuurhistorische en typologische waarde als object van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 481740
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Vooruitgang
De Vooruitgang (2008)
De Vooruitgang (2008)
Basisgegevens
Plaats Oeffelt
Bouwjaar 1913 / 1987
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,80 m.
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  481740
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Vooruitgang is een ronde stenen molen die zich bevindt aan de Molenstraat te Oeffelt, in de Noord-Brabantse gemeente Boxmeer. Het is een beltmolen die in 1913 in opdracht van J. Manders uit Cuijk is gebouwd. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond op korte afstand van De Vooruitgang een tweede molen. Beide molens werden echter zwaar beschadigd, en alleen De Vooruitgang werd hersteld.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg De Vooruitgang als eerste molen in Nederland fokwieken volgens het systeem Fauël. In 1953 werd hij echter onttakeld en werd de molen als meelfabriek ingericht. Al na een jaar brandde de molen uit. Pas eind zeventiger jaren kwam er zicht op herstel: de gemeente kocht de romp en in 1986/7 werd De Vooruitgang draaivaardig gemaakt. In 1993 volgde maalvaardig herstel.

De Vooruitgang is uitgerust met 1 koppel 16der kunststenen, waarmee door vrijwillige molenaars graan wordt gemalen. De molen is op zaterdagen van 9:00 - 13:00 te bezoeken.Monumenten in de buurt van De Vooruitgang in Oeffelt

Vm. De Wijngaard

Lietingsestraat 13
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding BIERBROUWERIJ uit 1870, nu woonhuis. In 1875 was het cafe "de Wijngaard" hier gevestigd, met de liedertafel "de Dageraad". Het h..

R.K. pastorie

Kerkplein 4
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
R.K. pastorie. Eenvoudig herenhuis met geblokte hoekpilasters en geprofileerde kroonlijst. Gebouwd plm 1870.

Huis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Kerkplein 5
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Huis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles; zesdelige schuiframen met luiken. Eerste helft 19..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Kerkplein 2
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Zesdelige schuiframen met luiken, omlijste ingang, kleine bovenvensters onder de dakrand, 19e..

Zoete Naam Jezus

Kerkplein 1
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding R.K. KERK, bij de bouw gewijd aan de Zoete Naam Jezus, gebouwd in 1955/1956 en geconsacreerd in 1957. Sinds het einde van de jare..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)