Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vliegtuigloods in Hoogeveen

Militair Object

Lindberghstraat 4
7903BN Hoogeveen
Drenthe

Bouwjaar: 1937 2000 (herb. op huidige locatie)
Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt Brinkman 1937 J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt


Beschrijving van Vliegtuigloods

INLEIDING VLIEGTUIGLOODS OF GROTE HANGAR. Op rechthoekige grondslag van 64 x 24 m onder geknikt lessenaardak in nieuw-zakelijke trant door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg, als VLIEGTUIGLOODS of grote hangar ontworpen hal, in oorsprong bestemd voor de stalling van een dertigtal sport- en zakenvliegtuigen en zonodig nog enkele aan de kapspanten op te hangen zweefvliegtuigen, en een werkplaatsenvleugel aan de NO-zijde ten behoeve van vliegveld Ypenburg (1935-36). NB. Bij beschikking van 24 juni 1998 (nr. 98/2731) is door de toenmalige Staatssecretaris van O C en W, A. Nuis, aan de toenmalige eigenaar van de vliegtuigloods (de Stichting Museum Historische Luchtvaart Hoogeveen), vergunning verleend voor de demontage te Ypenburg en aansluitend de wederopbouw van de loods op vliegveld Hoogeveen. OMSCHRIJVING De vliegtuigloods is opgetrokken als stalen vakwerkconstructie met een vulling van witgesausde kalkzandsteen waarin de ijle, vrijdragende kapconstructie van geklonken vakwerkspanten (geleverd door Rorink & v.d. Broek te Enschede) is geintegreerd; de kap steekt aan beide korte zijden licht uit; de dakbedekking bestaat uit golfplaten. Aan de hoge ZO-zijde zijn twee reeksen roldeuren (zes aan de zuidzijde en twaalf in het middendeel) aangebracht, bekleed met golfplaten; het terugliggend dakvlak daarboven was in oorsprong voorzien van een langgerekt bovenlicht van twee smalle ruiten boven elkaar. De ZW-gevel is geheel blind. De NW-gevel is voorzien van een doorgaand bovenlicht. Aan de NO-zijde bevindt zich de werkplaatsenvleugel onder zadeldak, waarin twee zij-ingangen met te weerszijden grote, van stalen onderverdeling voorziene vensterpartijen zijn geplaatst, omgezet aan de noordzijde. Inwendig aan de ZO-zijde een stalen trapje naar het in oorsprong op de insteekverdieping gesitueerde magazijn. NB. De bescherming heeft uitsluitend betrekking op de vliegtuigloods zoals hierboven beschreven. Bijgebouwen zijn van bescherming uitgesloten. WAARDERING Vliegtuigloods in nieuw-zakelijke trant met bijzonder ijle stalen draagconstructie en nog oorspronkelijke roldeuren, thans te Hoogeveen maar oorspronkelijk deel uitmakend van luchthavencomplex Ypenburg en als zodanig van algemeen belang wegens typologische, bouwhistorische en historisch-functionele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480818
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vliegtuigloods in Hoogeveen

Huize Blokland

Zwarte Dijkje 49
Noordscheschut (Gemeente Hoogeveen)
Representatief bouwwerk uit het veenkoloniale tijdperk van Noordseschut en omgeving.

Huize Veen en Dal

Drostenraai 21
Noordscheschut (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Vrijstaand woonhuis in opdracht van een veenheer in 1868 gebouwd, getuige de gevelsteen met opschrift: de eerste steen gelegd 16 ..

Gereformeerde kerk (vrijgemaakt)

Bentinckslaan 78
Hoogeveen
Inleiding Gereformeerde kerk (tegenwoordig Vrijgemaakt) in 1933 gebouwd naar ontwerp van D. van Dijk in een stijl die neigt naar de Nieuwe ..

Zwaluw De Zwaluw

van Echtenstraat 47
Hoogeveen
Stenen korenmolen.

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Boerderij rond 1830 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij is van een voor Drenthe afwijkend type, waarbij de o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vliegtuigloods in Hoogeveen