Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portierswoning Ypenburg in 's Gravenhage

Woonhuis

ILSY-plantsoen 9
2497GA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937 1937 1937
Architect: M. Zwanenburg Zwanenburg, Maarten M. Zwanenburg


Beschrijving van Portierswoning Ypenburg

PORTIERSWONING YPENBURGOp onregelmatige grondslag met twee bouwlagen in cubische vormen onder plat, licht overstekend luifeldak gebouwd woonhuis, in oorsprong bestemd als PORTIERSWONING, ontworpen in nieuw-zakelijke trant door M. Zwanenburg (1937). De bakstenen gevels, in oorsprong witgesausd op zwarte plint, zijn boven de vensters - in oorsprong met stalen, zilvergroene kozijnen en zwarte lekdorpels - voorzien van betonnen lateien. Bij de ZO-hoek zijn de van omlopende vensterpartijen en een ronde stalen hoekkolom voorziene gevels op de beganegrond teruggerooid ten behoeve van een overhuifd, betegeld terras; de uitkragende verdieping steunt hier op een stalen I-kolom op de ZO- hoek. De overluifelde ingang, met betegelde stoep en glazen windscherm aan de W-zijde, bevindt zich midden in de N-gevel, waarvan het rechtergedeelte is teruggerooid. Links in de N-gevel is een cirkelvormig venster aangebracht, in oorsprong voorzien van glas-in-loodvulling, evenals de langgerekte vensterpartij rechtsboven en de (thans gewijzigde) grote vensterpartij linksboven in de W-gevel. In de NW-hoek bevindt zich nog een kleine kelder. WAARDERING: Voormalige portierswoning in nieuw-zakelijke trant, van belang als onderdeel van het luchthavencomplex Ypenburg. N.B. De latere aanbouwen aan de W- en Z-zijde vallen buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480817
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portierswoning Ypenburg in 's Gravenhage

Stationsgebouw van Vliegveld Ypenburg, hoofdgebouw van het luchthavencomplex

ILSY-plantsoen 1
's Gravenhage
STATIONSGEBOUW YPENBURGNaar functionalistisch ontwerp van J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt op concave plattegrond met in- en uitspringend..

Voormalig hoofdgebouw van de Nationale Luchtvaart School

ILSY-plantsoen 5
's Gravenhage
NLS-GEBOUWIn oorsprong als hoofdzetel van de NATIONALE LUCHTVAART SCHOOL (NLS) bestemd gebouw, opgetrokken in 1939 naar nieuw- zakelijk ontw..

's-Gravenmade

Delftweg 50
Rijswijk
"'s-Gravenmade", gepleisterde woning met rechte kroonlijsten, twee zadeldaken met zakgoot, mogelijk 17e eeuw.

Stoomgemaal

Jaagpad 6
Rijswijk
Stoomgemaal aan de Delftse Vliet, gebouwd blijkens een stichtingssteen in de noordelijke gevel in 1873 om samen met de windmolen aan de Spie..

Vlietzicht: boerderij

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)