Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Modder" in Markelo

Boerderij

Poortweg 1
7475MK Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Boerderij "Modder"

BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een woongedeelte (zuidzijde) en stal (noordzijde) onder een zadeldak, waarvan de schilden naar onderen uitzwenken. Het dak is aan de bovenzijde met riet en aan de onderzijde met rode pannen gedekt. De topgevel is aan weerszijden met houten verticale delen bekleed. Aan de ZO-zijde van het woongedeelte de bovenkamer: een aanbouw onder met rode pannen gedekt zadeldak, die oorspronkelijk waarschijnlijk tot in de 18de eeuw teruggaat. Links in de voor(zuid-)gevel van het woongedeelte de toegangsdeur met 12-ruits bovenlicht. Aan de linkerzijde een 15 ruits schuifvenster en rechts twee schuifvensters met 35-ruitsindeling. In de linkergevel van het woongedeelte van links naar rechts een zes-ruitsvenster, een deur, een 24-ruitsvenster (van recente datum) en een zes-ruitsvenster. Aan de rechtergevel van het woongedeelte links een vier-ruitsvenster en rechts hiervan drie dubbele vier- ruitsvensters. In de korte zuidzijde van de aanbouw links een 16-ruitsschuifvenster en rechts een deur met drie-ruits bovenlicht. In de haaks op de voorgevel van het woonhuis geplaatste westgevel van de aanbouw een 28- ruits venster. In de oostgevel twee dubbele vier-ruitsvensters. Centraal aan de entree(noord-)zijde van de stal een getoogde dubbele poort met sluitsteen met de initialen W.M.I.B. en het jaartal 1821. Links en rechts hiervan een getoogd zes-ruitsvenster. Aan de linker en rechter zijde van deze gevel een getoogde deur. In de linker en rechter zijde van de stal vijf getoogde zes-ruitsvensters. Alle schuiframen hebben luiken voor de onderramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Modder" in Markelo

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Diepenheimseweg 110
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bakstee..

Rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen ren..

Raesfelt

Diepenheimseweg 106
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Modder" in Markelo