Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Mary's Chapel in Markelo

Kerkelijk Gebouw

Diepenheimseweg 102
7475MN Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: eind 19e eeuw
Architect: Samuel Weatherly


Beschrijving van St. Mary's Chapel

KAPEL. In rode baksteen opgetrokken kapel, St. Mary's Chapel genaamd, op rechthoekige grondslag op enigszins uitgebouwde voeting. Zij is overkapt met een met rode terra cotta tegels gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden naar onderen iets uitzwenken. De entree is aan de ZW-zijde gesitueerd. Deze wordt voorafgegaan door een van voren open portaal onder een met rode terra cotta tegels gedekt zadeldak, waarvan de zijgevels in rode baksteen (onder) en vakwerk (boven) zijn opgetrokken. In deze zijgevels een dubbel kozijn met klaverbladvormige tootboog met glas-in-lood ruiten. De entree bestaat uit een houten spitsboogvormige deur, voorzien van rijk siersmeedijzeren beslag. Het gevelveld aan weerszijden van het portaal wordt door steunberen met dubbele versnijdingen in traveeën geleed. De onderste versnijding wordt door een zandstenen band gemarkeerd, die langs de gevels omgaat en die tevens de onderdorpel van de vensterkozijnen vormt. Links van het portaal een dubbel kozijn met klaverbladvormige tootboog met glas-in-lood ruiten met diefijzers. Rechts van het portaal drie drie-dubbele kozijnen met klaverbladvormige tootboog met glas-in-lood ruiten met diefijzers. Aan de achter(NO-)zijde het rechthoekig uitgebouwde koor. In de ZW-zijde van het koor een spitsboogvenster met diefijzers en spitsboogvormige zandstenen strek. Tegen de hoeken van de zijgevels en achtergevel van het koor een overhoeks geplaatste steunbeer met dubbele versnijding. In de achtergevel van het koor drie spitsboog-vensters met glas-in-lood ruiten met diefijzers en met drie spitsboogvormige zandstenen strekken. Aan de NO-zijde een rechthoekige rode bakstenen consistorie onder een met rode terra cotta tegels gedekt in het zadeldak van het hoofdgedeelte overgaand half schilddak met op het nokeinde een dubbele samengestelde acht-hoekige schoorsteen. In de ZO-gevel van de consistorie een enkel en een dubbel rechthoekig zandstenen kozijn met glas-in-lood ruiten. In de NO-gevel van de consistorie een dubbel rechthoekig zandstenen kozijn met glas-in-lood ruiten. Aan de NW-zijde is het schilddak van de consistorie doorgetrokken tot een luifel van het hier gesitueerde portaal van de entree naar de consistorie-kamer. Het portaal bestaat uit een rechte houten deur met siersmeedijzeren beslag. In het gedeelte van de gevel ten noordwesten van de consistorie vier drie-dubbele kozijnen met klaverbladvormige tootboog met glas-in-lood ruiten met diefijzers. Centraal aan de voor(NW-)zijde de ten aanzien van de gevel iets naar voren springende zandstenen en bakstenen klokketoren op een pilaars-gewijsuit de gevel uitzwenkend bakstenen onderstuk. De klokketoren, die tesamen met het onderstuk een architectonische verwijzing naar een kerktoren inhoudt, wordt door een siersmeedijzeren kruis bekroond. De kapel, die uit het einde der 19de eeuw dateert, werd ontworpen door de Engelse architect Samuel Weatherly. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480692
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Mary's Chapel in Markelo

Timmerwerkplaats

Diepenheimseweg 104
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TIMMERWERKPLAATS. De bakstenen houtloods uit 1891 op rechthoekige grondslag is overkapt met een met rode pannen gedekt zadeldak, dat voorzie..

Raesfelt

Diepenheimseweg 106
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale b..

Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Diepenheimseweg 110
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bakstee..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Mary's Chapel in Markelo