Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Timmerwerkplaats in Markelo

Nijverheid Industrie

Diepenheimseweg 104
7475MN Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Timmerwerkplaats

TIMMERWERKPLAATS. De bakstenen houtloods uit 1891 op rechthoekige grondslag is overkapt met een met rode pannen gedekt zadeldak, dat voorzien is van een ornamentele daklijst. Centraal aan de noordzijde de entree, bestaande uit een houten dubbele rondboogpoort met siersmeedijzeren beslag en strek van rode en gele klinkers; de strek wordt door een sluitsteen onderbroken waarop de stichtingsdatum van de loods: "1891". Aan weerszijden een rondboogvormig venster met 14-ruitsindeling en een strek van rode en gele klinkers. De gevel wordt door een ook aan de zijgevels en achtergevel omgaande kordonlijst geleed, samengesteld uit twee banden van gele strekken met ertussen en eronder elkaar afwisselende gele en rode liggende klinker- koppen. In de topgevel een rechthoekig dubbel luik van schuine delen met siersmeedijzeren beslag en met getoogd dubbel bovenlicht met een geleding door haaks op de delen van het luik staande schuine roeden in acht ruiten. Het luik is voorzien van een strek van rode en gele klinkers. Voor de noordgevel een bestrating van rode en gele klinkers, gevat in een patroon van een halve cirkel met straalsgewijs hierop geplaatste vakken. De zuidgevel van de werkplaats vertoont centraal een klein rond blindvenster met aan weerszijden een deur onder segmentboog. De zijgevels worden in vakken geleed door houten staanders op zandstenen poeren, die de kap ondersteunen. Daar waar de zijvakken tot de kap zijn doorgetrokken, reiken de muurvlakken van de vier middelste vakken tot het niveau van de kordonlijst. Erboven zijn deze vakken voor de ontluchting van de schuur opengehouden. In de twee middelste en de twee zijvakken een rondboogvormig venster met 14-ruitsindeling en een strek van rode en gele klinkers. In de twee overige vakken een roosvenster. Alle gevelopeningen hebben strekken met aanzet- en sluitsteentjes en onderdorpels van Bentheimer zandsteen. De werkplaats is vermoedelijk door de Engelse architect Samuel Weatherly ontworpen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480691
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Timmerwerkplaats in Markelo

St. Mary's Chapel

Diepenheimseweg 102
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KAPEL. In rode baksteen opgetrokken kapel, St. Mary's Chapel genaamd, op rechthoekige grondslag op enigszins uitgebouwde voeting. Zij is ove..

Raesfelt

Diepenheimseweg 106
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale b..

Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Diepenheimseweg 110
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bakstee..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Kaart & Routeplanner