Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Electriciteitshuisje in Markelo

Nijverheid Industrie

Prins Mauritslaan 1 TRAF
7475NR Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: begin 20e eeuw 1900 begin 20e eeuw


Beschrijving van Electriciteitshuisje

ELECTRICITEITS-HUISJE. Rode bakstenen electriciteits-huisje op rechthoekige grondslag. Het huisje, dat uit het begin van de 20ste eeuw dateert, vertoont een omgaande horizontale gemetselde band, die aan de oost- en westgevel door twee getoogde blindnissen met strekken en aan de zuidzijde door de entree (van recente datum) wordt onderbroken. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst, bestaande uit een ornamentele band van vooruitspringende staande en liggende koppen. Aan de hoeken zijn de gevels boven de kroonlijst tot rechthoekige quasi-hoektorentjes met rechte afdekplaat opgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480688
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Electriciteitshuisje in Markelo

Stenen schuur bij het rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
STENEN SCHUUR BIJ HETRENTMEESTERSHUIS. Rode bakstenen 19de-eeuwse stenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfsdak. De voorgevel vertoo..

Rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen ren..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)