Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen schuur bij het rentmeestershuis in Markelo

Woonhuis

Prins Mauritslaan 1
7475NR Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Stenen schuur bij het rentmeestershuis

STENEN SCHUUR BIJ HETRENTMEESTERSHUIS. Rode bakstenen 19de-eeuwse stenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfsdak. De voorgevel vertoont een opmerkelijke indeling van aan weerszijden twee brede aan de bovenzijden afgeschuinde en in het midden twee smalle terugliggende verticale spaarvelden, die door een liseen van elkaar worden gescheiden. Aan de achtergevel een hierop gelijkende indeling met drie brede terugliggende spaarvelden, die door lisenen van elkaar gescheiden worden. Centraal aan de voor(noord-)zijde de houten toegangsdeur met getoogd vier-ruits bovenlicht. Aan weerszijden een acht-ruitsvenster. Op de verdieping een venster met vier-ruitsindeling. Aan de achterzijde centraal op de verdieping een rechthoekig dubbel luik en eronder een rond vensterkozijn, thans met een houten schot waarop een primitief uitgevoerde schildering van een roosvenster dichtgezet. Voorts aan deze zijde twee keldervensters met vier-ruitsindeling met diefijzers. De westgevel is eveneens in terugliggende spaarvelden met lisenen ertussen geleed. Aan de linkerzijde een roosvenster en rechts hiervan een rechthoekige deur. Aan de rechterzijde eveneens een roosvenster. In het midden een naar voren springende aanbouw van recente datum, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stenen schuur bij het rentmeestershuis in Markelo

Electriciteitshuisje

Prins Mauritslaan 1TRAF
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
ELECTRICITEITS-HUISJE. Rode bakstenen electriciteits-huisje op rechthoekige grondslag. Het huisje, dat uit het begin van de 20ste eeuw datee..

Rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen ren..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stenen schuur bij het rentmeestershuis in Markelo

Foto's (2)