Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentmeestershuis in Markelo

Woonhuis

Prins Mauritslaan 1
7475NR Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1891
Architect: Samuel Weatherly


Beschrijving van Rentmeestershuis

RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen rentmeesterswoning (toponiem: 'park lodge'), waarvan het ontwerp geinspireerd is op een voorbeeld uit Norman Shaw R.A.'s Sketches for Cottages, London 1878. Het huis heeft een uitgemetseld plint en een polygonaal grondplan. Het is overkapt door met daktegels gedekte zadeldaken van verschillende afmetingen; aan de zuid- en westzijde een wolfeind. De eerste verdieping is met rode terra cotta tegels bekleed. Het dak wordt door twee overhoeks geplaatste samengestelde schoorstenen op andreaskruisvormige grondslag met vijf rode spiraalvormig gedraaide gebakken rookmonden bekroond (een der vier rookmonden van de oostelijke schoorsteen ontbreekt thans). De hoofdentree is aan de westzijde gelegen en bestaat uit een door een lessenaarsdak (met leien gedekt) overkapt open portaal, die een houten (onlangs vernieuwde) deur voorafgaat. In de vooruitspringende linkerzijde twee dubbele 16- ruitsvensters en op de eerste verdieping een drie-dubbel 24-ruitsvenster. Rechts van de entree een dubbel 16-ruitsvenster. Op de verdieping boven de overkapping een dubbel venster met acht-ruitsindeling. De linker(zuid- )zijde bestaat uit drie verspringende gevelvlakken met in het centrale meest vooruitspringende gevelvlak beganegronds een drie-dubbel 24- ruitsvenster en in de met verticale houten delen beklede topgevel een venster met identieke ruitsindeling. In het rechter gevelvlak een terrasdeur met negen-ruits licht. In het linker gevelvlak beganegronds en op de verdieping een drie-dubbel venster 24-ruitsindeling. De in twee gevelvlakken verspringende achtergevel vertoont links beganegronds twee dubbele 16-ruitsvensters en een acht-ruitsvenster (rechts), op de verdieping een driedubbel 24-ruitsvenster en een acht-ruitsvenster (rechts) en in de met verticale houten delen beklede topgevel een acht-ruitsvenster. In de terugliggende rechter zijde beganegronds twee 16-ruitsvensters en boven het linker venster een dakkapel met 16-ruitsindeling. Rechter gevel: centraal beganegronds een vooruitspringend gevelvlak met twee dubbele 16- ruitsvensters; hier boven een terugliggend balkon met balustrade met in golvende curven verlopende spijlen en rechte spijlen op de hoeken. Aan de linkerzijde beganegronds een driedubbel 24-ruitsvenster en rechts een overkapt open portaal met aan de linkerzijde in het vooruitspringende gevelvlak een houten toegangsdeur. Aan de rechterzijde in het portaal eveneens een houten deur met stenen latei met de stichtingsdatum van het rentmeestershuis: "1881". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentmeestershuis in Markelo

Stenen schuur bij het rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
STENEN SCHUUR BIJ HETRENTMEESTERSHUIS. Rode bakstenen 19de-eeuwse stenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfsdak. De voorgevel vertoo..

Electriciteitshuisje

Prins Mauritslaan 1TRAF
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
ELECTRICITEITS-HUISJE. Rode bakstenen electriciteits-huisje op rechthoekige grondslag. Het huisje, dat uit het begin van de 20ste eeuw datee..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentmeestershuis in Markelo

Foto's (2)