Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westelijke moestuinmuur in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1886


Beschrijving van Westelijke moestuinmuur

WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan de buitenzijde wordt de muur door steunberen gestut. Aan de moestuin-zijde wordt de muur door een uitspringende lijst van strekken met eronder vooruitspringende en terugliggende koppen afgesloten. Halverwege wordt de muur door een pijler, die wordt afgesloten door twee licht uitzwenkende haaks op elkaar staande blokken met zadeldak-vormig sluitstuk, onderbroken. Aan de zuidzijde wordt de muur door een identieke pijler beƫindigd.Ter hoogte van de stenen schuur bij het rentmeestershuis wordt de muur onderbroken door een doorgang met aan weerszijden een aan voornoemde pijlers identieke pijler. Even ten noorden van de doorgang gaat de muur haaks in westelijke richting om, om over te gaan in de zuidmuur van de stenen schuur bij het rentmeestershuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westelijke moestuinmuur in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Toegangsbrug

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstw..

Hoofdinrijhek, muren en hekken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
HOOFDINRIJHEK, MUREN EN HEKKEN. Vooruitspringend dubbel siersmeedijzeren toegangshek met vleugelmuren en hekken, dat het eindpunt van de opr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)