Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordelijke moestuinmuur in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1886


Beschrijving van Noordelijke moestuinmuur

NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afsluit. Aan de buitenzijde wordt de muur door steunberen gestut. Aan de moestuin-zijde wordt de muur door een uitspringde lijst van strekken met eronder vooruitspringende en terugliggende koppen afgesloten. Halverwege wordt de muur door een doorgang onderbroken. Deze doorgang wordt aan weerszijden geflankeerd door een pijler, die wordt afgesloten door twee licht uitzwenkende haaks op elkaar staande blokken met zadeldak-vormig sluitstuk. Aan de westzijde, even terzijde van het rentmeestershuis, wordt de muur beƫindigd door een aan de pijlers aan weerszijden van de doorgang identieke pijler. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480683
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordelijke moestuinmuur in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Westelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan..

Toegangsbrug

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstw..

Hoofdinrijhek, muren en hekken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
HOOFDINRIJHEK, MUREN EN HEKKEN. Vooruitspringend dubbel siersmeedijzeren toegangshek met vleugelmuren en hekken, dat het eindpunt van de opr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)