Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjerie in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1886


Beschrijving van Oranjerie

ORANJERIE. Onderkelderde in rode baksteen opgetrokken oranjerie op zeshoekige grondslag. Het met rode pannen gedekt schilddak is afgeknot. De oranjerie is in ca. 1886 in de NO-hoek van de moestuin opgetrokken. De drie naar de moestuin gerichte gevels zijn van een hardstenen voeting voorzien en worden door een geprofileerde stenen cordonlijst geleed. Centraal in de naar het zuidwesten gerichte in drie venster-travee├źn gelede gevel de door een hardstenen trap van twee treden voorafgegane entree, bestaande uit een een dubbele vier-ruitsdeur (twee ruiten per deur) met twee pyramide-vormige vakken aan de onderzijde. Boven de cordonlijst is de entree van een halfcirkelvormig door spaakroeden in zes ruiten geleed bovenlicht voorzien. Aan weerszijden van de entree een zes-ruitsvenster met twee-ruits voorzetraam, dat door een getoogd twee- ruits bovenlicht wordt afgesloten. Links en rechts van het naar het zuidwesten gerichte gevelvlak twee zes-ruitsvensters met getoogde twee- ruitsbovenlichten. Onder het rechter venster aan de rechter zijde een enkel keldervenster. Aan de oostzijde een recente aanbouw onder met rode pannen gedekt lessenaarsdak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480679
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjerie in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Westelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan..

Toegangsbrug

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjerie in Markelo

Foto's (2)