Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keermuur, borstwering en toegangsdam aan voorplein door binnengracht in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Keermuur, borstwering en toegangsdam aan voorplein door binnengracht

KEERMUUR, BORSTWERING EN TOEGANGSDAM AAN VOORPLEIN DOOR BINNENGRACHT. Rode bakstenen 17de-eeuwse walmuur in twee delen aan de noordzijde van het voorplein, die door de rechte met hardstenen platen beklede toegangsdam naar het huis wordt onderbroken. Aan de onderzijde is de muur in zandsteenblokken opgetrokken. De muur gaat over in een rode bakstenen borstwering met geprofileerde zandstenen afdekplaat, die het voorplein aan de noordzijde afsluit. Aan de linkerzijde van de toegangsdam, die naar het huis leidt, wordt de borstwering vanouds onderbroken door een rode bakstenen trap, die naar de gracht voert. In ca. 1933 werd de balustrade ontdaan van de aan het eind van de 19de eeuw gerealiseerde op regelmatige afstand van elkaar geplaatste verhogingen van de balustrade. Oorspronkelijk waren deze verhogingen, die wellicht als sokkels van vazen dienst deden, wel aanwezig, blijkens een tekening van Weldam uit 1732 (Huisarchief Weldam). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480658
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keermuur, borstwering en toegangsdam aan voorplein door binnengracht in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Westelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan..

Toegangsbrug

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)