Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westelijk bouwhuis in Markelo

Kasteel Buitenplaats

Weldammerlaan 1
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Westelijk bouwhuis

WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt schilddak, dat het voorplein aan de westzijde afsluit. Het bouwhuis, dat uit de laatste kwart van de 17de eeuw dateert, heeft aan het zuideinde van de nok een monumentale zandstenen aan de vleugels van het hoofdgebouw identieke mortiervormige met acanthusbladeren versierde schoorsteen met festoenen op het voetstuk aan de voorzijde en zijkanten. Aan het noordeinde van de nok van het bouwhuis een 6-hoekige bakstenen schoorsteen op rechthoekige voet. Centraal aan de voorzijde van het 17de-eeuwse bouwhuis,dat het pendant vormt van het oostelijke bouwhuis, twee dubbele rondboogpoorten met zandstenen boog- en kantblokken. Aan weerszijden van de halfronde poorten drie zandstenen kloosterkozijnen met ertussen twee rechthoekige deuren met brede zandstenen lateien en met zandstenen kantblokken. De kloosterkozijnen zijn aan de onderzijde van een 12-ruits- en aan de bovenzijde van een 15-ruitsvenster voorzien. De onderzijde van het venster aan het linker uiteinde van het bouwhuis bestaat uit een blindnis, waarop een 12-ruitsindeling is geschilderd. Voorts aan deze zijde twee door een tympaan bekroonde dakkapellen met negen- ruitsindeling. Zuidgevel: beganegronds twee schuifvensters met 25- ruitsindeling en aan de linkerzijde een 15-ruits schuifvenster. Onder de twee genoemde schuifvensters twee keldervensters met diefijzers. Op de verdieping een door een tympaan bekroonde dakkapel met negen- ruitsvenster. Noordgevel: twee kruiskozijnen met aan de boven- en benedenzijde respectievelijk een 15-ruits- en 12-ruitsindeling. Op de verdieping een door een tympaan bekroonde dakkapel met negen- ruitsindeling. Aan de achterzijde op de kap twee aan voornoemde kapellen identieke dakkapellen. Het bestrate achtererf van het bouwhuis, alwaar een rode bakstenen pomp, is omgeven door een 19de-eeuwse rode bakstenen muur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480656
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westelijk bouwhuis in Markelo

Oostelijk bouwhuis

Weldammerlaan 7
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt schilddak, dat het voorplein aan de oos..

Bassin in de verdiepte westelijke parterre

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BASSIN IN DE VERDIEPTE WESTELIJKE PARTERRE. Rond stenen bassin met uitgeschulpte rand, dat centraal in de verdiepte parterre ten westen van ..

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)