Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdinrijhek, muren en hekken in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1695 (siervzen)


Beschrijving van Hoofdinrijhek, muren en hekken

HOOFDINRIJHEK, MUREN EN HEKKEN. Vooruitspringend dubbel siersmeedijzeren toegangshek met vleugelmuren en hekken, dat het eindpunt van de oprijlaan en de entree-zijde van het voorplein markeert. Het toegangshek is gevat in twee samengestelde deels geblokte zandstenen pijlers, die van kroonlijsten met gestileerde acanthusbladeren en geprofileerde afdekplaten zijn voorzien. De pijlers worden bekroond door stenen siervazen met de initialen en kwartierwapens van de toenmalige eigenaar Unico Ripperda en zijn echtgenote M.E. Ripperda tot Wytwerd, en met het jaartal 1695. De pijlers worden aan weerszijden geflankeerd door een smeedijzeren hek op bakstenen met zandstenen platen afgedekte muur in twee delen, die door een smalle bakstenen door een kroonlijst afgesloten muur met centraal gelegen zandstenen vak en zandstenen rechthoekige lijsten als quasi-pijlers aan de zijden wordt geleed en wordt beƫindigd. Boven het tweede gedeelte van deze muur zet de kroonlijst zich voort als geprofileerde afdekplaat om aan het eindpunt haaks in noordelijke richting om te buigen als kroonlijst van hetzelfde type bakstenen muur met zandstenen quasi-pijlers, met het verschil, dat deze muur geheel met zandstenen platen is bekleed. Laatstgenoemde muur flankeert met een pendant een dubbel smeedijzeren hek. De hekken verschaffen toegang tot de aan weerszijden van de oprijlaan gelegen binnentuinen. Aanliggend aan deze ten aanzien van het vooruitspringende deel terugwijkende hekpartijen een bakstenen door geprofileerde zandstenen afdekplaat afgesloten muur, die in het verlengde ligt van de zuidmuren van de bouwhuizen en die er koud tegen aan is gezet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480654
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdinrijhek, muren en hekken in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Westelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan..

Toegangsbrug

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)