Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangsbrug in Markelo

Tuin Park Landgoed

Weldammerlaan 5
7475MJ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Toegangsbrug

TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstweringen. De als een muur uit de gracht oprijzende naar boven licht verjongende keermuren, waarin centraal een kleine halfcirkelvormige doorlaat is vrijgehouden, zijn opgetrokken in zandsteen met blokmotief met rustica aan de onderzijden. Aan de voor(zuid- )- en achterzijden zwenken de keermuren, die halverwege door een rechthoekige pijler worden geleed, respectievelijk half ellipsboogvormig en haaks naar buiten om, om te eindigen in een rechthoekige hoekpijler. Pijlers en hoekpijlers, geleden de eveneens van blokmotief voorziene zandstenen borstwering, die door een geprofileerde afdekplaat is afgesloten. Keermuren en balustrades zijn in de jaren '80 en '90 van deze eeuw gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 480653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangsbrug in Markelo

Kleine kas

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KLEINE KAS. Glazen vroeg 20ste-eeuwse kas met houten roeden, op langwerpig rechthoekige grondslag, met zadeldak-vormige dakschilden op rode ..

Vier koude bakken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
VIER KOUDE BAKKEN. Vier met de lange zijden aan elkaar grenzende hardstenen langwerpige koude bakken op rechthoekige grondslag gelegen aan d..

Noordelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
NOORDELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen, deels door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de noordzijde afs..

Westelijke moestuinmuur

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
WESTELIJKE MOESTUINMUUR. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde moestuinmuur uit ca. 1886, die de moestuin aan de westzijde afsluit. Aan..

Hoofdinrijhek, muren en hekken

Weldammerlaan 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
HOOFDINRIJHEK, MUREN EN HEKKEN. Vooruitspringend dubbel siersmeedijzeren toegangshek met vleugelmuren en hekken, dat het eindpunt van de opr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)