Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl in Zwiggelte

Boerderij

Hoofdstraat 9
9433PA Zwiggelte (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: midden 18e eeuw 1890 (verb.) 1978 (rest.) 1750 midden 18e eeuw 1890 (verb.) 1978 (rest.)
Architect: J. de Vries (1978) Vries 1978 J. de Vries (1978)


Beschrijving van Boerderij met bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ met STAART (BIJSCHUUR) gebouwd in traditionele en ambachtelijke stijl, van oorsprong midden 18e-eeuws maar op karakteristieke wijze aangepast rond 1890. Typologisch behorend tot het hallehuistype met achterbaander. In 1978 gerestaureerd tot woonhuis in opdracht van en door J. de Vries (detailleringen deels zwak). Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil voorschild; uilebord en schoorsteen. Achtergevel met getoogde inrijdeur uit ongeveer 1890 ter vervanging van de oorspronkelijke diepliggende achterbaander; aan weerszijden gietijzeren rondboogvenster; staldeur en halfrond dietijzeren stalraam. Zijgevels met stalramen en mestdeuren van diverse afmetingen. Woonhuis met 6-ruits schuifvensters in zijgevels en opgeklampte houten deuren met 3-ruits bovenlicht. De markante kopse gevel bevat diverse oudere bouwsporen; vlechting; twee 15-ruits schuiframen; opgeklampte deur; kelderraam met diefijzers en een opvallende onderbouwing van het steile voorschild met een houten stijl in het metselwerk en brede uitkraagplaat die op de noordoosthoek verhoogd worden met een korte stijl ten behoeve van de rond 1890 aangepaste en hogere noordgevel (muurplaat met pen-en-gat verbinding aan de korte stijl verbonden). De aangebouwde staart is in hout opgetrokken, ankerbalkgebinten met pen-en-gat verbindingen, de wanden zijn van gepotdekselde delen en deels met stro bekleed. Het geheel wordt gedekt door een gedeeltelijk aan een zijde doorgetrokken en afgewolfd zadeldak; hooiluik. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de groei- en ontstaansgeschiedenis van een representatieve Drentse boerenbehuizing; van architectuurhistorisch belang vanwege de ambachtelijke en zorgvuldige vormgeving en de herkenbaarheid ten opzichte van de bijgebouwen en de visuele gaafheid van de dorpse omgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de kern van het dorp en als belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479653
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl in Zwiggelte

Zuddenschuur (turfschuur)

Hoofdstraat 9
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding ZUDDENSCHUUR, aanvankelijk voor de opslag van brandstof, in oorsprong vermoedelijk rond 1850 gebouwd in een ambachtelijke en trad..

Boerderij met achterbaander en aangebouwde schuur

Hoofdstraat 6
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
19e eeuwse boerderij met achterbaander en aangebouwde schuur. Het hoofdgebouw onder rieten wolfdak met uilebord aan achterzijde; staafankers..

Boerderij met achterbaander, underschoer en aangebouwde bijschuur

Hoofdstraat 14
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en underschoer en aangebouwde bijschuur.

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel onder hoog rieten wolfsdak

Zevenhoeksweg 12
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Grote boerderij uit de 18e eeuw. Drentse middenlangsdeeltype van de hallehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een hoog rieten wolfdak. Het ..

Hervormde kerk (Stefanuskerk)

Hoofdstraat 12
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. 15e eeuwse gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1778, herenbanken met kandelaars, twee-armige koperen kandelaar op de preeks..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)