Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen

Boerderij

Middendorp 2
7861BK Oosterhesselen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1865 1865 ca. 1865


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1865 in een traditionele ambachtelijke stijl en behorend tot het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij heeft sinds de oprichting aanpassingen gehad voor wat betreft de noordzijde van het woonhuis, de achtergevel en de indeling van de schuur. Ondanks deze aanpassingen is de hoofdvorm goed bewaard gebleven. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken met een constructie van dekbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak; schoorsteen. Woonhuis met licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken en natuurstenen vensterbanken. Kopse gevel met asymmetrische en deels aangepaste indeling; twee 4-ruits zolderramen. Schuurgevel aan de westzijde met mestdeuren en 4-ruits rondboog stalramen; achtergevel (aangepast) met baanders en staldeuren; oostgevel met getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en voor de krimp een baander met loopdeur en aan weerskanten een smal getoogd 6-ruits stalraam. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologische betekenis in het esdorpenlandschap voor wat betreft de toepassing van dekbalkgebinten; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het type en de herkenbaarheid ten opzichte van de structurele gaafheid van de omgeving en als zodanig ook van stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479515
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen

Bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Middendorp 2
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd rond 1870 in een ambachtelijke traditionele stijl, markant gelegen ten opzichte van de boerderij en de ruimere ..

Boerderij met diepliggende achterbaander en waterput met haal

Middendorp 4
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Boerderij met diepliggende achterbaander; in het voorhuis ramen met kleine roedeverdeling en in het bedrijfsgedeelte de kleine oorspronkelij..

Hervormde kerk, toren

Geserweg 4
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vrijstaande toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van N. Sickmans, 1626, diam. 83,4..

Hervormde kerk

Geserweg 2
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Oosterlijk gedeelte van gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1662, afkomstig uit de vroegere kerk te Assen; een bank met o..

Oldenbanningstee

Burg de Kockstraat 12
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander, blijkens steen verbouwd in 1814. Bij de achterbaander fraaie hooischuur annex schaapskooi, ten dele nog in vakw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen

Foto's (2)