Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomhoeve in Veenhuizen

Boerderij

Stoomweg 3
9341TH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1890
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1890 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Stoomhoeve

Omschrijving Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ, opgetrokken in baksteen in sobere en functionele stijl, op een rechthoekige, later uitgebreid tot L- vormige, plattegrond. De opbouw van het woonhuis toont overeenkomsten met het middenhuis-type door de hogere noklijn. Zadeldak met pannen belegd; schoorstenen. De gevelindeling wordt bepaald door 6-ruits schuiframen in de zij- en voorgevels. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (topgevel) heeft verder een 2-ruits raam en een 6-ruits zolderraam. Het in baksteen opgetrokken schuurgedeelte wordt gedekt door een schilddak. De aanbouw heeft een lagere noklijn; goot op klossen; gekoppelde 4-ruits stalramen; mestdeuren. Waardering Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479368
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoomhoeve in Veenhuizen

Stoomhoeve, schuur

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De parallel aan het hoofdgebouw gelegen oudere SCHUUR is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met hollan..

Stoomhoeve, overkapping mestvaalt

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hollands spant en wordt gedekt..

Stoomhoeve, wagenloods

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De WAGENLOODS is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goten op klossen. D..

Stoomhoeve, stookhut

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving STOOKHUT opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met platte aanbouw. Waardering Stookhut v..

Katoenspinnerij Voorm. katoenspinnerij ("Het Stoom")

Oude Norgerweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
INLEIDING Restant van de voormalige KATOENSPINNERIJ, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Functioneerde als k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoomhoeve in Veenhuizen