Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve 4 in Veenhuizen

Boerderij

Kerklaan 56
9341AV Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1890
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1890 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Hoeve 4

Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven BOERDERIJ van het weinig voorkomende middenhuis-type, waarbij het hoger opgaande woongedeelte door aangebouwde schuren wordt geflankeerd. Het in baksteen opgetrokken gebouw wordt gedekt door met pannen belegde zadeldaken met windveren; eenvoudige goten op klossen. Het deels onderkelderde woonhuis heeft licht getoogde ramen met luiken (aan de noordzijde met de oorspronkelijke 10-ruits schuiframen met roedenverdeling); de gevels van het bedrijfsgedeelte hebben op regelmatige afstand 4-ruits stalramen. Het oostelijk schuurgedeelte was bestemd voor de stalling van vee en heeft nog de oorspronkelijke schuur- en staldeuren; ventilatieschachten op de nok. De ERFAANLEG aan de achterzijde bestaat uit een klinkerbestrating overgaand in een onverharde erfsituatie. Waardering Boerderij van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het complex. Architectuurhistorisch en typologisch van belang. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479221
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve 4 in Veenhuizen

Hoeve 4, wagenloods

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De WAGENLOODS is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken met pannen belegd zadeldak; win..

Hoeve 4, overkapping mestvaalt

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De achter op het erf staande (voormalige) MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hol..

Woning

Meidoornlaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. De aanbou..

V, W en X

Meidoornlaan 17
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN gebouwd rond 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie; ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar..

Twee woningen

Meidoornlaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het door architect J.G. Robbers ontwikkelde type 2, gebouwd rond 1920 in opdracht van het Ministerie ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve 4 in Veenhuizen