Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God) in Veenhuizen

Gebouw

Hospitaallaan 6
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1893 1920-'22 (uitbr.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God)

Inleiding HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. In de topgevel boven de entree de naam Vertrouw op God. In 1920-1922 werd aan de achterzijde een uitbreiding met plat dak gerealiseerd. Ten zuiden van het gebouw bevindt zich een symmetrisch aangelegde tuin. Omschrijving Sober en functioneel vormgegeven gebouw met enkele decoratieve details. Het uit baksteen opgetrokken gebouw omvat twee ruime bouwlagen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak met steekkappen; geprofileerde gootlijst; fries met siermetselwerk en triglyphen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoer. Symmetrisch ingedeelde voorgevel; grote, deels openslaande 16-ruits ramen waarvan de stijlen zijn voorzien van snijwerk, sierankers, verzonken tandlijsten, natuurstenen vensterbanken, vooruitspringend middenstuk met in topgevel gepleisterde segmentboog met ornamenten. Westelijke gevel met entree, dubbel gepaneelde deur met 8-ruits bovenlicht met stijl en daarboven ontlastingsboog met siermetselwerk, topgevel met naamsaanduiding in segmentboog. Noordelijke gevel met toevoerruimte kelder, grote 6-ruitsramen met ontlastingsboog, uitbouw met lessenaardak (toiletten) en steekkap. Oostelijke gevel blind met zolderluik. Waardering Hospitaal van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het gelijknamige complex. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God) in Veenhuizen

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Hospitaal 3 Hospitaal, lijkenhuis

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding LIJKENHUIS van het voormalige ziekenhuis. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontworpen door W.C. Metze..

Toewijding (woning geneesheer)

Hospitaallaan 16
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de geneesheer. Het gebouw met midden in de voorgevel de n..

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Hospitaallaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God) in Veenhuizen

Foto's (2)