Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve 5 in Veenhuizen

Boerderij

Hospitaallaan 48
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Hoeve 5

Omschrijving BOERDERIJ op L-vormige plattegrond en in hoofdvorm een voorbeeld van een krimpen-type; de voorgevel is gericht naar de weg. Het geheel is in baksteen opgetrokken in een sobere en functionele Interbellum Architectuur. Het woonhuis wordt gedekt door een mansardekap met pannen; licht overstek; dakkapellen. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met brede ramen (waaraan de oorspronkelijke roedenverdeling ontbreekt); verdieping met gekoppelde vensters; plantenbak en sober decoratief metselwerk. Het woonhuis is deels onderkelderd en voorzien van een kelderraam in de zijgevel. Het schuurgedeelte is gedekt met riet en heeft halfronde dakkapellen. De zijgevels hebben brede van een stijl en horizontale roeden voorziene stalramen. De achtergevel met inrijdeur en staldeuren is verbreed door de haakse aanbouw. Waardering Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex tevens als zelfstandig onderdeel van architectonisch en typologisch belang. Betrekkelijk gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479194
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve 5 in Veenhuizen

Hoeve 5, bijschuur

Hospitaallaan 48
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BIJSCHUUR opgetrokken in baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen. Inrijdeur; zolderdeur en stalramen in topgevel; zijg..

Hoeve 5, varkensschuur

Hospitaallaan 48
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudige VARKENSSCHUUR, eveneens in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met pannen; deuren; vensters. Waarderi..

Hoeve 5, stookhut

Hospitaallaan 48
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving In baksteen opgetrokken STOOKHUT gedekt door een zadeldak met pannen; aan noordzijde een plat. Waardering Essentieel en func..

Hoeve 5, overkapping mestvaalt

Hospitaallaan 48
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De op het naastliggende perceel staande overkapping van een voormalige MESTVAALT is geconstrueerd uit houten gebinten volgens ..

Een van Zin (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Hospitaallaan 45
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. He..

Kaart & Routeplanner