Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning voor de schaapsherder in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 166
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875
Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1875 J.F. Metzelaar


Beschrijving van Woning voor de schaapsherder

Inleiding WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw en aanbouw aan achterzijde vallen buiten bescherming. Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober gebouwd woonhuis met aandacht voor ambachtelijke details, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren; opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanekam. Toegangsdeur met in westelijke zijgevel. Oostgevel met getoogd kelderraam en verdiepingsraam. Waardering Essentieel en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479159
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning voor de schaapsherder in Veenhuizen

Schaapskooi Voorm. schaapskooi

Hoofdweg 168
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudig en functioneel vormgegeven SCHAAPSKOOI evenwijdig aan de weg gelegen en opgetrokken uit baksteen en hout, gedekt do..

Sluis II

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-inge..

Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schut..

Sluis III

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De p..

3

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning voor de schaapsherder in Veenhuizen