Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve 8 in Veenhuizen

Boerderij

Esweg 5
9341AW Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1890
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1890 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Hoeve 8

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ van het middenhuis-type. In 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Dit boerderijtype komt in Veenhuizen slechts drie maal voor. Ten behoeve van de woonfunctie zijn enkele aanpassingen gedaan zoals wijziging van de gevelindeling van het schuurgedeelte en toevoeging van dakkapellen en dakramen. Omschrijving Sober en functioneel vormgegeven boerderij van een weinig voorkomend type, het middenhuis-type, waarbij het bedrijfsgedeelte aan weerskanten van het hoger opgebouwde woonhuis is gelegen. De in baksteen opgetrokken boerderij is gedekt door een zadeldak met pannen en windveren. De lange zijgevels hebben op regelmatige afstand 4-ruits stalramen. Het deels onderkelderde (kelderramen) woonhuis heeft licht getoogde ramen met luiken (aan de westzijde met de oorspronkelijke roedenverdeling). Het zuidelijk schuurgedeelte was in gebruik als veestalling. De zuidelijke topgevel symmetrisch ingedeeld met inrijdeur met bovenlicht en staldeuren. Noordelijke topgevel symmetrisch ingedeeld met schuurdeur en staldeuren. De ventilatieschachten van het stalgedeelte zijn verwijderd. Waardering Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex, tevens als onderdeel van architectonisch en typologisch belang. Qua type zeldzaam en betrekkelijk gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 479145
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve 8 in Veenhuizen

Hoeve 8, overkapping mestvaalt

Esweg 5
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING (thans in gebruik als kapschuur), behorende bij de in 1890 naar ontwerp van W.C. Metzelaar o..

Tien Geboden De Tien Geboden (vier dienstwoningen)

Hoofdweg 68
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van vier DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robber..

Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen)

Hoofdweg 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van zes DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robbers...

Flink en Vlug

Hoofdweg 76
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd rond 1900 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar..

Rooms-katholieke pastorie

Kerklaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve 8 in Veenhuizen

Foto's (1)