Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 56
9341BJ Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1919
Architect: J.G. Robbers Robbers 1919 J.G. Robbers


Beschrijving van Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen)

Inleiding Blok van zes DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robbers. Samen met het eveneens beschermde blok van vier dienstwoningen Hoofdweg 68;70;72;74 staan de woningen bekend onder de naam de Tien Geboden. De achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, in sobere en functionele stijl gebouwde rij van zes woningen, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen gedekt afgeplat schilddak met houten dakkapellen; eenvoudige houten goten op klossen. Dubbele 8-ruits schuiframen met grindbetonnen latei; boven de opgeklampte deur met klein raam en bovenlicht een grindbetonnen latei; gemetseld maaswerk voor toilet-ramen. Zijgevels met 8-ruits schuifraam. Waardering Woningen van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang en van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478506
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen) in Veenhuizen

Tien Geboden De Tien Geboden (vier dienstwoningen)

Hoofdweg 68
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van vier DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robber..

Hoeve 8

Esweg 5
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ van het middenhuis-type. In 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar..

Hoeve 8, overkapping mestvaalt

Esweg 5
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING (thans in gebruik als kapschuur), behorende bij de in 1890 naar ontwerp van W.C. Metzelaar o..

Woonhuis rijksveldwachter

Hoofdweg 47
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS vermoedelijk rond 1875 gebouwd voor de rijksveldwachter in opdracht van het Ministerie van Justitie. In 1905 verbouwd w..

Flink en Vlug

Hoofdweg 76
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd rond 1900 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen) in Veenhuizen

Foto's (1)