Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fleddervoort De Fleddervoort in Veenhuizen

Gebouw

Hoofdweg 32
9341BJ Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1903 1993-'94 (verb.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1903 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Fleddervoort De Fleddervoort

Inleiding Oorspronkelijk gebouwd als school met de naam Leerplicht in 1903 in opdracht van het Ministerie van Justitie en naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het linker gedeelte was als gymlokaal in gebruik, het rechter gedeelte bood ruimte aan de lokalen en tegen de oostgevel een houten aanbouw. Het gebouw is momenteel in gebruik als zogenaamd halfopen gebouw voor de reclasseringsfase van detentie. Voor deze functie werd indertijd een houten entreegebouw toegevoegd. Inmiddels (1993-1994) is een verbouwing uitgevoerd waarbij de entree alsmede de achteraanbouw zijn vervangen; de hoofdmassa is daarbij gerespecteerd (alleen in de nok van het lokalengebouw is een noklicht ingebracht). Omschrijving Evenwijdig aan de Hoofdweg gelegen, in sobere en functionele stijl (met hier en daar aandacht voor ambachtelijke details) opgetrokken gebouw bestaande uit twee gedeelten gekoppeld door een nieuw entreegebouw. De in baksteen opgetrokken gebouwen worden gedekt door een zadeldak met pannen. Eenvoudige goot op klossen, staafankers en geblokte tandlijst; topgevels met klein 4-ruits schuifraam op verdieping. Gevelopbouw van het rechter gedeelte met drie x drie 8- ruits lokaalramen in spaarveld; hardstenen vensterbanken. Tegen de oostgevel een platte aanbouw in hout opgetrokken en voorzien van een sierlijst. Linker gedeelte is van geringere hoogte; gekoppelde lokaalramen (6-ruits) in spaarvelden waarvan twee in de voorgevel en een in de zijgevel; hardstenen vensterbanken. Waardering Voormalige school van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsmede van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478505
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fleddervoort De Fleddervoort in Veenhuizen

Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning)

Hoofdweg 28
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, w..

Humaniteit (dokterswoning)

Hoofdweg 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. ..

Werken is Leven

Hoofdweg 22
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV (nr 22) en nr V (nr 2..

Huis en Haard (woningen commies en veenbaas)

Hoofdweg 18
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 voor de commies en de veenbaas in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, wonin..

Werk en Bid (woningen zaalopziener 1e klas en magazijnmeester)

Hoofdweg 14
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de zaalopziener eerste rang e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fleddervoort De Fleddervoort in Veenhuizen